• home
 • video
 • pas verschenen

  Frank Raes: "Beckenbauer is hét symbool van het Duitse voetbal"

  Franz Beckenbauer won het WK als speler en als coach.

  0 / 0

  Franz Beckenbauer won het WK als speler en als coach.

  Franz Beckenbauer blaast vandaag 70 kaarsjes uit. De Duitse voetballegende drukte in de jaren 60 en 70 zijn stempel op het voetbal. Omdat ons geheugen ons wat in de steek liet, vroegen we aan Frank Raes wat Beckenbauer voor het voetbal heeft betekend.

  Frank Raes is duidelijk over de status van Franz Beckenbauer: "Beckenbauer is de allergrootste Duitse voetballer, een beetje te vergelijken met Johan Cruijff in Nederland. Op wereldvlak hoort hij bij de top tien aller tijden", zegt onze voetbalcommentator.

  "Hij maakte al op jonge leeftijd furore op het WK 1966 in Engeland. Maar toen was hij nog een middenvelder, pas later schoof hij achteruit en daar heeft hij het meeste invloed gehad."

  "Hij was niet louter verdediger, want koppen en tackelen deed hij bijna nooit. Als libero, "ausputzer", verzorgde hij de opbouw. Hij lanceerde de aanval en dat is later opgepikt door onder anderen Passarella bij Argentinië en Koeman bij Barcelona."

  "Hij was de voetballende centrale verdediger die het spel oriënteerde. Zo'n inschuivende verdediger is nog altijd een surplus en Beckenbauer was de eerste die dat op dat niveau deed. Dat is eigenlijk zijn bijdrage voor het voetbal."

  "Hij hoort zeker bij de allergrootsten, vooral omdat hij een verdediger was. De meeste groten zijn aanvallende spelers, kijk maar naar Pele, Maradona, Cruijff, Messi. Hij stond achteraan en was de architect."

  "Beckenbauer is hét symbool van Bayern en het Duitse voetbal"

  Beckenbauer stond er al op jonge leeftijd. "Hij is als jeugdspeler doorgebroken bij Bayern toen hij 18 was. Hij promoveerde met Bayern naar de Bundesliga en daarna is Bayern uitgegroeid tot de grootste club in Duitsland."

  "Samen met andere toppers zoals Maier, Müller, Schwarzenbeck, Breitner, Hoeness en later Rummenigge won hij drie keer op rij de Europacup I, nu de Champions League natuurlijk. Zij hebben het Duitse voetbal gestalte gegeven en hij was de mentor en leider van die groep."

  "Hij is ook altijd bij Bayern betrokken gebleven. Later, na een Amerikaans avontuur, is hij trainer en voorzitter geworden. Samen met Uli Hoeness heeft hij Bayern uitgebouwd tot een topclub. Hij is eigenlijk hét symbool van Bayern en het Duitse voetbal."

  "Hij was en is nog altijd een echte mediafiguur. Hij geeft altijd zijn ongezouten mening en ook als analist is zijn commentaar scherp, onder meer in Bild. Hij kon daarin heel hard zjin voor zijn eigen trainers en spelers."

  "Jonge, sierlijke Kompany deed wat denken aan Beckenbauer"

  De bijnaam van Beckenbauer is "Der Kaiser", de keizer. "Er zijn daar veel anekdotes over, die elkaar allemaal een beetje tegenspreken. Laten we het maar houden dat dat slaat op zijn houding en superioriteit op het veld", zegt Raes.

  "Hij had een fantastisch zuivere traptechniek, was sierlijk en elegant en liep altijd rechtop. Als een keizer overschouwde hij het speelveld en stuurde hij het spel. Hij was de leider van het Duitse elftal dat in 1972 het EK en in 1974 het WK won."

  "Met welke recente speler je hem nu kunt vergelijken? Oei, zulke spelers heb je niet echt meer, het zijn nu allemaal meer krachtpatsers. Beckenbauer was echt uniek. Een goede Piqué komt nog het meest in de buurt, de jonge sierlijke Kompany ook en Laurent Blanc in zijn beste periode."

  "Mythische match met de mitella"

  "Het doelpunt van de jonge Beckenbauer op het WK 1966 tegen de Sovjet-Unie is me altijd bijgebleven", zegt Raes. "Vooral de blik van de grote doelman Lev Jasjin na dat doelpunt was opmerkelijk."

  "En natuurlijk de halve finale op het WK 1970 tegen Italië. Beckenbauer liep toen een ontwrichte schouder op, maar omdat alle wissels opgebruikt waren, speelde hij voort met een mitella rond zijn arm. De mythische match met de mitella."

  Bekijk beide fragmenten hieronder.

  Unieke Beckenbauer-beelden: "Der Kaiser, Franz Beckenbauer" (1977)

  Beckenbauer wint het WK als speler in 1974 en als coach in 1990

  Blatter tegen Pelé: "You are the King, he is the Kaiser"

  Beckenbauer wint Europacup I met Bayern in 1975

  Masters of the Game: Beckenbauer bij Bayern

  Franz Beckenbauer en Pelé bij New York Cosmos (1982)