• home
 • video
 • pas verschenen

  Eerste klasse doorgelicht: buitenlanders steken Belgen voorbij

  Oostende is de meest exotische club dit jaar.

  Vanavond staat de eerste speeldag sinds het sluiten van de zomertransfermarkt op het programma. Tijd om de selecties van onze eersteklassers door te lichten.

  1. KV Mechelen kleurt Belgisch, Oostende rekent op zijn Afrikanen

  Competitieleider Oostende rekent dit seizoen het meest van alle eersteklassers op buitenlandse spelers. 20 van de 29 spelers aan de kust (69%) komen uit het buitenland. De kern telt negen Afrikanen, zeven Fransen, twee Kroaten, een Braziliaan en een Tsjech.

  KV Mechelen is dit jaar de meest Belgisch getinte club, met 20 spelers op 30 uit eigen land (66,7%). Ook zeven andere clubs tellen meer Belgen in de selectie dan buitenlanders: Westerlo, Club Brugge, OH Leuven, Zulte Waregem, Standard, Waasland-Beveren en Racing Genk.

  Kampioen Gent heeft na Oostende en STVV het grootste contingent buitenlanders (17 van 27 spelers). Ook bij Anderlecht helt de balans net over naar de buitenlanders: 15 buitenlanders (51,7%) tegenover 14 Belgen.

  Dit seizoen meer buitenlanders dan Belgen in de JPL

  Als we het totale plaatje in eerste klasse bekijken, valt op dat het aantal buitenlanders het aantal Belgen is voorbijgestoken. Vorig jaar was 51,33 procent van de spelers in eerste klasse Belg. Dit seizoen is dat percentage gedaald tot 49,70 procent (219 Belgen op 441 spelers).

  De grootste groep buitenlandse voetballers komt ook dit jaar uit Frankrijk (52). Dat is al zo sinds het seizoen 1998-1999. Daarna volgen net als vorig jaar de Serviërs (15) en Nederlanders (8).

  Racing Genk en Club Brugge hebben jongste kern

  Als we de gemiddelde leeftijd van de clubs naast elkaar leggen, valt op dat de traditionele "grote vier" het meest de kaart van de jeugd trekken. In vergelijking met vorig jaar is de kern van Club Brugge gemiddeld meer dan een jaar jonger geworden (24 jaar en 272 dagen naar 23 jaar en 231 dagen). De kern van Anderlecht werd gemiddeld een jaar ouder (van 22 jaar en 207 dagen naar 23 jaar en 361 dagen).

  Oostende beschikt over de ploeg met de meeste ervaring. De gemiddelde leeftijd bij de kustploeg is 27 jaar en 115 dagen. Het algemene gemiddelde in de Jupiler Pro League is 25 jaar en 25 dagen.