• home
 • video
 • pas verschenen

  Berteele: "Het wordt heel lastig om Griekenland te kloppen"

  Kunnen de Belgian Lions morgen ook juichen?

  De Belgian Lions hebben de groepsfase op het EK basketbal overleefd en strijden zaterdag tegen Griekenland voor een plek in de kwartfinales. Sporza-journalist Carl Berteele blikt terug op de groepswedstrijden en schat de kansen van de Belgen in.

  De kwalificatie voor de 1/8e finales is met vallen en opstaan gebeurd. De Belgen hebben een heel klein beetje pech gehad bij de loting voor de volgorde van de groepswedstrijden.

  Ze begonnen aan het toernooi met een wedstrijd tegen thuisland Letland, waarbij de Letten gestuwd werden door een grote zaal met 12.000 toeschouwers. De Belgen verloren, maar hadden die match ook kunnen winnen.

  Ze hebben na die nederlaag wel de knop snel omgedraaid, met een prachtige overwinning tegen Estland en de stunt tegen Litouwen. Na de rustdag werd er dan weer verloren van Tsjechië, met soms slecht basketbal.

  Gisteren moest het gebeuren voor de Belgen en dan voelde je de druk en zenuwachtigheid in de ploeg. De eerste helft was bijzonder slecht, maar de ommekeer kwam er toch.

  De verdediging zat na de pauze wel op slot en de spelers konden meer lopen. Als dat lukt, dan is België een moeilijk te bespelen tegenstander.

  "Griekenland is een outsider voor de titel"

  Het doel is bereikt, maar de Belgen eindigen jammer genoeg wel vierde in hun groep, waardoor ze nu tegen Griekenland moeten spelen. Griekenland heeft zijn vijf groepsmatchen gewonnen en is een outsider voor de titel.

  Op het vorige EK eindigden de Belgian Lions 9e, maar dat was nog in een andere formule. Nu heb je al een knockout-fase en daarom zou het formidabel zijn als de Lions beter doen dan die 9e plaats.

  Griekenland kloppen wordt wel heel lastig. Maar de Belgen behoren tot de top 16 van Europa. Dat is hun plaats en je moet een beetje geluk hebben om door te stoten. Met een betere plaats in de groep was een meer haalbare tegenstander mogelijk geweest.

  Carl Berteele