• home
 • video
 • pas verschenen

  Wout Poels kraait victorie in de lastigste rit van Groot-Brittannië

  Wout Poels is Edvald Boasson Hagen te sterk af.

  Wout Poels (Team Sky) heeft de vijfde etappe, de koninginnenrit, in de Tour of Britain gewonnen. De Nederlander was de sterkste op de slotklim en haalde het voor de Noor Edvald Boasson Hagen en de Spanjaard Benat Intxausti. Boasson Hagen is de nieuwe leider.

  De ritwinnaar van woensdag, Fernando Gaviria, kwam niet meer aan de start. De Colombiaan sukkelt met zijn knie en werd uit voorzorg uit de wedstrijd genomen.

  Vijf renners kozen voor een vroege vlucht in Prudhoe. Conor Dunne, Morgan Kneisky, Pete Williams, Mark McNally en Michael Morkov reden een voorsprong van maximaal zeven minuten bij elkaar. Nog voor de slotklim werd het kwintet ingerekend door het peloton.

  Team Sky bepaalde het tempo en 4 kilometer voor de finish waagde Steven Kruijswijk zijn kans. Hij kreeg Wout Poels met zich mee en wat verder sloot ook Edvald Boasson Hagen aan, net zoals Benat Intxausti.

  De Noor versnelde in de slotkilometer, ontdeed zich van zijn metgezellen, maar zag Poels nog terugkeren en de overwinning grijpen. Geen dagzege dus voor Boasson Hagen, wel de leiderstrui. Hij telt één seconde voorsprong op Poels. Voor de 27-jarige Poels is het zijn tweede zege van het seizoen, na een ritoverwinning in de Tirreno.

  Uitslag rit 5:

  01. Wout Poels (Ned) 166 km in 4u12'22"
  02. Edvald Boasson Hagen (Noo) op 2"
  03. Benat Intxausti (Spa) - 17"
  07. Xandro Meurisse - 18"
  10. Dylan Teuns z.t.
  20. Jens Debusschere - 1'00"
  30. Serge Pauwels - 1'06"

  Stand na rit 5:

  01. Edvald Boasson Hagen (Noo) in 23u02'36"
  02. Wout Poels (Ned) op 2"
  03. Rasmus Guldhammer (Den) - 30"
  06. Dylan Teuns - 38"
  07. Zdenek Stybar (Tsj) z.t.
  11. Xandro Meurisse
  18. Jens Debusschere - 1'20"
  19. Serge Pauwels - 1'24"