• home
 • video
 • pas verschenen

  Syrische voetballer Malki: "Onschuldige en arme mensen boeten"

  Sanharib Malki in gesprek met Sporza-journalist Bert Pitschon.

  Sanharib Malki (31) is op zesjarige leeftijd Syrië ontvlucht om op te groeien in ons land. De vele vluchtelingen maken een diepe indruk op de voormalige aanvaller van Roeselare, Germinal Beerschot en Lokeren.

  Sanharib Malki speelt nu voor de Turkse club Kasimpasa. Als international blijft hij de kleuren van zijn land verdedigen. "De mensen proberen een normaal leven te leiden", legt Malki uit in een videogesprek met Sporza.

  "De nationale ploeg speelt nog, net als de jeugdploegen. De -17-jarigen hebben zich geplaatst voor het WK in Chili. Wij spelen wel onze thuismatchen in Oman."

  "In Syrië zelf zijn ze ook met een kampioenschap begonnen, maar er wordt alleen in de hoofdstad Damascus gespeeld."

  "De meeste spelers zijn wel vertrokken naar het buitenland. Mijn collega's bij de nationale ploeg spelen in Irak, Qatar, Saudie-Arabië en in de andere Golfstaten.

  "Politieke en religieuze oorlog"

  De beelden van de vele vluchtelingen maken een diepe indruk op Sanharib Malki. "Dat doet veel pijn", zegt de voetballer. "Het is niet eenvoudig voor die mensen."

  Malki is een Syrische christen. "Vroeger waren er geen religieuze problemen. Nu woedt er een politieke en religieuze oorlog. En de onschuldige en arme mensen boeten. Zij zitten in midden in een conflict dat ze niet gewild hebben."

  2008: Sanharib Malki in Studio 1

  Acht jaar geleden zat een ploeg van ons voetbalprogramma Studio 1 een dag in het spoor van Sanharib Malki. De aanvaller speelde toen voor Germinal Beerschot. In de reportage vertelde Malki over zijn volk: de Arameeërs.