• home
 • video
 • pas verschenen

  Merritt na niertransplantatie: "Ik ga velen verbazen"

  Merritt won onlangs brons op het WK in Peking.

  Op 1 september kreeg olympisch kampioen Aries Merritt een nieuwe nier van zijn zus. Iets meer dan een week na de operatie bekijkt hij de toekomst positiever dan ooit. "Ik ga velen verbazen", zegt hij. Eind augustus won Merritt nog brons op het WK in Peking.

  In 2013 kreeg Merritt te horen dat hij aan een zeldzame nierziekte leed. Jarenlang werkten zijn nieren niet volledig. De wereldrecordhouder wachtte echter tot begin september 2015 om zich te laten opereren.

  Op het afgelopen WK in Peking won Merritt nog een bronzen medaille op de 110 meter horden na Parchment en Sjoebenkov.  Voor aanvang van deze race waren velen nog niet op de hoogte van zijn ziekte.

  Hij liep de finale terwijl zijn nieren nog maar voor 15 procent werkten en woog ruim drieënhalf kilogram onder zijn normale gewicht.

  Merritt kreeg de nier van zijn zus en heeft nu drie nieren waarvan er slechts één werkt. "De niet-werkende nieren eruit halen was een verspilling van tijd, zo duurde mijn revalidatie nóg langer", zo zegt hij.

  "Hoe ik me nu voel, denk ik dat ik binnen vier weken al terug kan beginnen"

  Merritt is zeer positief over de toekomst, een medaille halen in Rio is realistisch volgens de Amerikaan.

  Ook over de reacties die hij kreeg, is Merritt zeer opgetogen: "De steun die ik kreeg was overweldigend. Zovelen noemen me de held van Peking."

  Merritt beseft echter wel dat er een kans bestaat dat de ziekte zich terug zal manifesteren: "Ik bekijk het dag per dag."

  Volgens de dokters zal hij binnen zes weken het hordelopen weer kunnen hervatten. Merritt is ervan overtuigd dat het sneller kan: "Hoe ik me nu voel, denk ik dat ik binnen vier weken al terug kan beginnen", zegt de Amerikaan al lachend.