• home
 • video
 • pas verschenen

  Kris Boeckmans is ontwaakt uit zijn coma

  Boeckmans mag eerstdaags weer naar België.

  Goed nieuws uit de Belgische wielerwereld. Kris Boeckmans is na zijn zware val op 29 augustus in de Vuelta sinds woensdag weer wakker. Hij heeft al kunnen praten met zijn familie en dokters en wordt eerstdaags met een medische vlucht overgebracht naar België.

  Boeckmans liep in de achtste etappe een hoop verwondingen op: een aangezichtstrauma met meerdere breuken, een hersenschudding, drie ribfracturen, een klaplong, bloed en een scheur in de long en vocht rond de long.

  De 28-jarige renner van Lotto-Soudal werd in een kunstmatig coma gehouden, dag per dag werd bekeken wanneer hij weer wakker zou worden gemaakt. Uiteindelijk heeft dat bijna twee weken geduurd.

  "Nadat eerder de ECMO-behandeling afgekoppeld was en de longdrain verwijderd was, is de voorbije 48 uur de tracheacanule in de luchtpijp weggenomen. De externe zuurstoftoediening en de verdoving in functie van de kunstmatig coma werd afgebouwd en stopgezet", zegt Lotto-Soudal.

  "Deze stappen zijn zonder complicaties verlopen, waardoor Kris gisteren ontwaakt is uit zijn coma. De dokters hebben ter controle nogmaals een gedetailleerde scan van het volledige lichaam genomen om eventuele verborgen letsels op te sporen. Gelukkig zijn er geen gevonden."

  "Deze positieve evolutie heeft ervoor gezorgd dat Kris in staat is om op een rustige manier te praten met zijn familie en artsen. Hij blijft voorlopig op intensieve verzorging in Murcia, maar eerstdaags zal hij gerepatrieerd worden met een medische vlucht, vergezeld van een dokter en de nodige apparatuur. Daarna zal hij in een Belgisch ziekenhuis verder herstellen."

  "De ribfracturen zullen op een natuurlijke manier moeten genezen. Ook de longletsels zullen de nodige tijd nodig hebben om te genezen. De breuken in zijn gezicht zullen na overleg en analyse in België chirurgisch behandeld worden", besluit Boeckmans' ploeg.