• home
 • video
 • pas verschenen

  Zorgt Dumoulin voor Oranje-delirium in tijdrit? "Een mooi parcours voor me"

  Slaat tijdritspecialist Tom Dumoulin straks zijn slag?

  Wielerminnend Nederland kijkt reikhalzend uit naar de Vuelta-tijdrit van vanmiddag. Bij onze noorderburen leeft de hoop dat Tom Dumoulin met een sterke prestatie in de tijdrit de hand zal uitsteken naar de eindzege in de Vuelta. Dumoulin krijgt ook steun uit onverwachte hoek.

  De Nederlanders wachten als sinds Joop Zoetemelk en de Tour van 1980 op een eindzege in een grote Ronde. Alle hoop is nu gevestigd op Tom Dumoulin. De renner van Giant is een specialist tegen het uurwerk, maar moet in de stand nog wel drie renners voorbij. Leider Joaquim Rodriguez heeft een bonus van 1'51" op Dumoulin, nummer 2 Fabio Aru heeft 1'50" en Rafal Majka staat 16" voor de Nederlander.

  "Zij zijn wel een beetje bang voor mijn tijdrit", denkt Dumoulin, die naarmate de Vuelta vorderde zelf ook ging geloven in zijn kansen. "Ik was niet naar hier gekomen met klassementsambities. De eerste week heb ik gewoon met het hart gekoerst. Daarna wat meer met m'n hoofd en dat is goed gegaan. Het is verrassend en heel raar."

  De verkenning van het 39 km lange tijdritparcours in Burgos heeft Dumoulin ook hoopvol gestemd. "Het is een mooi parcours. Niet helemaal vlak, wel een beetje golvend. Er zitten wat technische stukjes in met nog een klimmetje in de lastige finale. Heel mooi voor mij", weet de Nederlander.

  Ploegleider Addy Engels: "Dumoulin kan de Vuelta winnen, maar het zal wel in de tijdrit moeten gebeuren. Als hij nu de rode trui niet pakt, dan zal het niet meer gebeuren. Zelf blijft hij er rustig bij, maar ook bij hem groeit het besef dat hij de Vuelta kan winnen."

  Lotto-Jumbo: "Zullen Dumoulin helpen als hij rode trui pakt"

  Gesteld dat Tom Dumoulin straks de rode trui pakt, rest de vraag of zijn team sterk genoeg is om die leidersplaats tot zondag te verdedigen. "Dat zal een hele klus worden, want we hebben geen ploeg rond hem. Dit scenario was door niemand voorzien", zegt Addy Engels.

  In het peloton is wel een opvallende alliantie in de maak, want het Nederlandse team Lotto-Jumbo (foto) gaf te kennen dat het Dumoulin de komende dagen zal helpen, mocht hij straks de leiderstrui pakken.

  Ploegleider Marijn Zeeman bij de NOS: "Wij hopen van harte dat Tom de tijdrit wint, dat hij in het rood komt en dat we hem kunnen verdedigen", zegt Zeeman, die opvallend genoeg al van "we" spreekt.

  "Wij zijn hier vooral om zelf dingen te laten zien, maar Lotto-Jumbo en Giant zijn twee teams die elkaar wel het een en ander gunnen. Waar het kan, zullen wij hen helpen. Dat zal dan vooral in de stukken tussen de bergen zijn, want bergop zijn wij net zo kwetsbaar als Giant."

  Dumoulin: "Leuk dat Lotto-Jumbo wil helpen, maar we zullen eerst die tijdrit maar eens rijden en dan kijken hoe we ervoor staan."

  Starttijden top 10 in tijdrit
  16.31uAlejandro Valverde (Spa)
  16.33uLouis Meintjes (ZAf)
  16.35uNairo Quintana
  16.37uDani Moreno (Spa)
  16.39uEsteban Chaves (Col)
  16.41uMikel Nieve (Spa)
  16.43uTom Dumoulin (Ned)
  16.45uRafal Majka (Pol)
  16.47uFabio Aru (Ita)
  16.49uJoaquim Rodriguez (Spa)

  De eerste renner bolt straks om 13.31u van het startpodium in Burgos. U kunt alles hier op de voet volgen. De uitzending op Eén start om 16.05u. Vanaf dan kunt u de tijdrit ook live bekijken in onze livestream.