• home
 • video
 • pas verschenen

  Nys: "Ik voel me nog altijd een kind op mijn crossfiets"

  Over een weekje duiken de crossers voor de eerste keer het veld in. Voor Sven Nys wordt de cross in Las Vegas extra speciaal, want de eerste Wereldbeker-veldrit betekent het begin van zijn laatste seizoen. Nys had een gesprek met Sporza over zijn afscheidsjaar.

  Sven Nys heeft geen twijfels: begin volgend jaar hangt hij zijn fiets aan de haak. "Ik voel me daar comfortabel bij", vertelt Nys aan Sporza. "Het wekt momenteel niet zoveel emoties op. Ik besef het wel, maar het doet me niet zoveel. Mentaal en fysiek ben ik klaar om straks te stoppen."

  Nys heeft naar eigen zeggen een heel goede zomer achter de rug. "Conditioneel ben ik klaar voor mijn laatste seizoen. Ik kon niet meer uit de zomerperiode halen. Ik heb het maximum gegeven om klaar te zijn voor de eerste crossen."

  Heeft Nys, met de teleurstellingen van vorig seizoen in het achterhoofd, zijn voorbereiding anders aangepakt? "Ik heb deze zomer maar 15 koersen gereden, terwijl een crosser er meestal 35 tot 40 rijdt."

  "Ik heb veel arbeid in mijn trainingen gelegd en heb voor weinig competitie gekozen. Op die manier zou ik fris genoeg moeten zijn om het 40 tot 45 crossen vol te houden."

  "Of ik me nog even gretig voel? Ja, ik voel me nog altijd een klein kind op mijn crossfiets. Ik speel nog altijd alsof ik 22 jaar ben. Dat is het wapen dat ik nooit verloren ben om prestaties te blijven leveren."

  "Als ik één zege moet kiezen? Dan graag in Baal"

  Een laatste seizoen in een carrière geeft veel sporters ook een stimulans. Geldt dat ook voor Sven Nys? "Ik heb veel gewonnen, maar het is wel een stimulans om nog één keer het maximum van mijn fysieke capaciteiten boven te halen."

  "De druk ligt ook niet meer bij mij, wel bij de jonge gasten. Zij moeten nerveus worden als ik nog in de buurt zou kunnen blijven. Ik ben 39 jaar. Waarom zou ik dan nog druk moeten voelen?"

  "Ik wil het die jonge gasten zo moeilijk mogelijk maken en op een dag zal er een mooie overwinning uit de boot vallen. Als ik één koers moet kiezen? Dan win ik het liefst op 1 januari mijn eigen veldrit in Baal."