• home
 • video
 • pas verschenen

  Legear: "Er valt mij niets te verwijten"

  De naam van Jonathan Legear wordt genoemd in het dossier.

  Het omkopingsverhaal van Standard-voorzitter Bruno Venanzi blijft de Belgische voetbalwereld beroeren. Jonathan Legear, die volgens de Sudpresse-kranten betrokken partij is, heeft op Twitter gereageerd op die aantijging. Intussen is het bondsparket gestart met een onderzoek naar competitievervalsing. Standard zelf dient een klacht in tegen "persoon X".

  Maandag deed Standard-preses Bruno Venanzi een opvallend verhaal uit de doeken. "Vorig seizoen heeft een speler onze coach betaald om te mogen spelen", klonk het bij Venanzi in een voetbaltalkshow.

  Er ontstond meteen een heksenjacht op de speler en de trainer in kwestie en volgens Sudpresse zijn Jonathan Legear en José Riga de hoofdrolspelers in het verhaal.

  Legear, die in de play-offs van vorig seizoen betaald zou hebben voor speelminuten, heeft op Twitter kort gereageerd op de heisa. "Er valt me niets te verwijten. Ik ben zelf ook een supporter van Standard."

  Bij La Dernière Heure heeft Legear nog iets meer duiding gegeven. "Ik zal Sudpresse aanklagen voor laster. Mijn imago is beschadigd. Mijn familie en gezin zijn verontwaardigd over die schandalige beschuldigingen. Ik heb, net als mijn entourage, nooit een trainer betaald voor speelminuten."

  "Ik heb vorig jaar 52 minuten gespeeld. Denk je nu echt dat 52 minuten sowieso voldoende is om een contract te verlengen?"

  "En in die beperkte speeltijd heb ik telkens goede beoordelingen gekregen. Ik heb toen gespeeld, enkel en alleen omdat ik het verdiende. Dat was de beloning voor maanden hard werk."

  "Standard heeft mijn contract verlengd omdat het zelf in mij gelooft"

  Legear geeft ook details over zijn contract bij Standard. "Ik heb bij mijn terugkeer een jongerencontract getekend. Ik verdiende 3.250 euro bruto per maand. Er stond ook geen clausule over speeltijd in."

  "Bruno Venanzi is me meermaals komen zeggen dat het contract aangepast zou worden en dat ik dit seizoen een sleutelspeler zou zijn. Ik heb niemand gedwongen."

  "Standard heeft mijn contract verlengd omdat het zelf in mij gelooft. En dat was ook mijn wens. Er is nooit druk uitgeoefend, van welke kant dan ook."

  Bondsparket: "We willen weten of de competitie vervalst is"

  Het parket van de Belgische voetbalbond is intussen gestart met een onderzoek naar het mogelijke omkopingsdossier. Het bondsparket wil nagaan of er sprake is van competitievervalsing in de Belgische competitie. De betrokken partijen riskeren een schorsing en een geldboete.

  "We zijn dinsdag gestart met een onderzoek, omdat we zekerheid willen dat de competitie niet vervalst is", zegt bondsprocureur Marc Rubens.

  "Als de speler in kwestie de pannen van het dak speelde, is er wat mij betreft niets aan de hand. Maar in het andere geval moeten we toch op onze hoede zijn voor bijvoorbeeld gokpraktijken."

  Bruno Venanzi, die met het verhaal naar buiten kwam, zal door het parket alvast uitgenodigd worden om meer uitleg te geven.

  Aangezien het bondsparket gebonden is aan de procedures, zal veel afhangen van dat gesprek. De Standard-preses kan bijvoorbeeld zijn zwijgrecht gebruiken.

  Standard dient een klacht in tegen X

  Standard wil de zaak niet blauwblauw laten en dient een klacht in tegen "persoon X".

  "Gezien de ernst van deze feiten en de mogelijke schade die onze club hierbij heeft opgelopen, vond Standard het noodzakelijk om dit dossier toe te vertrouwen aan de rechtbank", klinkt het op Sclessin.

  "Dit zodanig dat er een onpartijdig onderzoek kan plaatsvinden om de betrokkenheid en de identiteit van de personen in kaart te brengen."