• home
 • video
 • pas verschenen

  Gatlin: "Kritiek? Ik heb het lichaam van een 26-jarige"

  Justin Gatlin was woensdagavond te gast in de Afspraak. De controversiële sprintbom, die vrijdag deelneemt aan de Memorial, sprak over het WK, de kritiek op zijn prestaties en de toekomst van de Memorial.

  Na een lang seizoen wil Justin Gatlin vrijdag in Brussel nog eens "knallen". De Amerikaan heeft een geweldig seizoen achter de rug en was tot voor het WK in Peking meer dan een jaar ongeslagen.

  "Ik probeer elk jaar beter te worden", vertelde de 33-jarige Amerikaan in De Afspraak. "Ik wou constant 9"7 lopen. Maar als ik kan pieken, dan kan ik 9"6 lopen. Hopelijk komt dat er van."

  Is dit boerenjaar meer waard dan zijn goud op de Spelen in Athene (2004)? "Het is alsof je moet kiezen tussen twee kinderen: je kunt er geen favoriet uit pikken. Elk jaar is speciaal geweest voor mij."

  Aan motivatie is er dus geen gebrek bij Gatlin. De nederlagen in Peking hebben daar niets aan veranderd. "Ik ben hongerig naar meer", is Gatlin duidelijk.

  "Het WK heeft me alleen maar gemotiveerd voor de Olympische Spelen. Ik zet mijn petje ook af voor Bolt en kijk ernaar uit om nog tegen hem te lopen."

  "Mijn lichaam is nog niet versleten. Ik heb het lichaam van een 26-jarige"

  Justin Gatlin kreeg op het voorbije WK ook te maken met veel vijandigheid. Door zijn dopingverleden wilden veel fans Bolt zien winnen, maar vooral Gatlin zien verliezen.

  "Ik ben gewoon een atleet, net als Usain. Wie wint en wie verliest, dat zien wel wel. We willen gewoon ons best doen", reageert Gatlin.

  "Of ik in Peking gevoeld heb dat het publiek tegen me was? Neen, helemaal niet. Ik ben al vaak in China geweest en voelde me geliefd in het stadion. De fans hebben me gefeliciteerd."

  Maar lang niet iedereen toonde zich tevreden met de aanwezigheid van Gatlin. Enkele BBC-commentatoren waren door het dolle heen met de nederlaag van de Amerikaan.

  "Ach, iedereen heeft zijn favoriet", nuanceert Gatlin het voorval. Maar begrijpt hij die twijfels? "Ik ben vier jaar inactief geweest. Mijn lichaam is nog niet versleten. Ik heb het lichaam van een 26-jarige."

  "Ik train hard en kijk elk jaar naar mijn tekortkomingen. Op die manier wil ik beter worden. Dat mijn vader zegt dat ik zijn goeie genen heb? Hij wil gewoon met de eer gaan lopen."

  Justin Gatlin over...

  • ... zijn dopingschorsingen: "Ik kijk niet te veel naar het verleden. Ik heb mijn straf uitgezeten en heb gedaan wat ik moest doen. Of ik fouten heb gemaakt? Ik heb me verontschuldigd. Maar ik heb de fout gemaakt om bepaalde mensen te vertrouwen. Meer niet."
  • ... het wereldrecord op de 100 meter (9"58): "Records zijn er om gebroken te worden. Als ik het niet zelf doe of niet meer meemaak, dan zal iemand anders het wel doen. Of dat geen surreële tijd is? Voor mensen die geen atleet zijn is dat het geval. Maar mensen die de wetenschappelijke kant kennen, weten dat het mogelijk is."
  • ... de toekomst van de Memorial: "Ik heb de plannen vernomen. Ik vind het erg, want dit is een piste met geschiedenis. Hier hebben veel goeie atleten gelopen. Hopelijk blijft de meeting in Brussel. Ik kom hier graag, want je voelt de energie. Ik wil het Amerikaanse record pakken en vrijdag is een uitgelezen kans."