• home
 • video
 • pas verschenen

  Belg heeft puntenrecord op EK basketbal: "Dat wordt nooit meer verbroken"

  Lucien Van Kersschaever was erbij toen Eddy Terrace 63 punten maakte.

  Wie snuffelt in de annalen van het EK basketbal komt daar een Belgische naam tegen: Eddy Terrace, die in 1957 liefst 63 punten maakte in één match, nog altijd een record. Sporza belde met een toenmalige ploegmaat van Terrace, de levende basketballegende Lucien Van Kersschaever. "Dat was een enorme prestatie van Eddy", vertelt Van Kersschaever.

  In 1957, toen de Belgian Lions nog gewoon België heetten, trokken onze basketbalmannen met een erg jong team naar het EK in Bulgarije. In de wedstrijd om de 15e plaats tegen Albanië, die de Belgen wonnen met 90-48, schreef Eddy Terrace geschiedenis door 63 punten te maken. Onwaarschijnlijk, want een driepunter bestond in die periode nog niet. Het record staat vandaag de dag nog altijd in de geschiedenisboeken van het EK .

  "Je moet weten dat een jumpshot in die tijd nog niet echt bestond", schetst Van Kersschaever de jaren 50 van het basketbal. "Spelers als Eddy Terrace die scoorden met een "runner" zoals we dat nu noemen: twee passen zetten en dan een shot nemen. Dat durfden ze al te doen van net over de middenlijn. Eddy was daar zeer bedreven in, hij was een groot schutter."

  "Tegen Albanië scoorde hij en hij miste maar niet. Wij hebben dan maar bij wijze van spreken alle ballen aan hem gegeven. Zo is hij aan die 63 punten geraakt. Dat was een enorme prestatie van hem. Weliswaar tegen een zwakke ploeg, maar je moet de ballen er toch nog altijd ingooien."

  "Eddy Terrace was zeker een van de beste shotters, maar verdedigen was niet aan hem besteed. Dat is meestal zo met grote shotters. Iemand als Steveniers was ook niet de beste verdediger. Het was een generatie van spelers die enorm konden scoren. Die zie je nu niet meer in België. Geen enkele speler in de Belgische competitie zou dat kunnen."

  "Ik denk niet dat Eddy's record nog ooit verbroken zal worden. Iemand als Radivoj Korac (legendarische Servische basketballer, red) zou dat misschien nog gekund hebben. Die maakte gewoonlijk toch tussen de 40 en de 50 punten. Maar 63 punten, neen, ik denk niet dat dat vandaag de dag nog mogelijk is."