• home
 • video
 • pas verschenen

  "Een van de strafste zeges in de geschiedenis van het Belgische basketbal"

  Van Den Spiegel: "Lojeski is een speler van wereldniveau."

  Oud-international en basketbalcommentator Tomas Van Den Spiegel is in de wolken met de zege van de nationale ploeg tegen "wereldmacht" Litouwen. "Ik vergelijk het graag met een zege in het voetbal tegen Brazilië of Argentinië", zegt hij in het Canvas-programma De afspraak.

  België verraste gisteren vice-Europees kampioen Litouwen op het EK basketbal met een korf van Matt Lojeski in de allerlaatste seconde (76-74).

  "De korf kwam duidelijk te laat, maar dat vind ik absoluut niet erg", stelt Tomas Van Den Spiegel. "Sowieso waren we zeker van een verlenging. Niets zegt dat de Belgen niet hadden kunnen winnen in de extra tijd."

  "Litouwen is een wereldmacht in het basketbal. Winnen van zo'n land is een topprestatie, een historische zege. Ik denk dat het wel een van de strafste overwinningen in de geschiedenis van het Belgische basketbal is."

  "Ik vergelijk het echt graag met een zege in het voetbal tegen Brazilië of Argentinië."

  "Ervaring, defensie en driepunters"

  Welke verklaring heeft Tomas Van Den Spiegel voor het succes van de Belgian Lions? "We hebben een goeie lichting", begint de oud-international.

  "Daarnaast hebben we de nodige ervaring opgedaan. België neemt nu voor de derde keer op een rij deel aan het Europees kampioenschap."

  "En we hebben een systeem ontwikkeld met een harde defensie en goede schutters. Tegen Litouwen scoorden we 11 driepunters op 26, dat is uitzonderlijk goed."

  Matt Lojeski (foto) trok de Belgen over de streep. "Ik heb enkele jaren met hem gespeeld in Oostende. Het is een ongelooflijk talent. Lojeski is een genaturaliseerde Amerikaan, die de Belgen heel erg genegen is en heel gemotiveerd is om voor het nationale team te spelen."

  Kan hij aan de bak in de sterkste competitie ter wereld: de NBA? "Dat denk ik wel. Hij twijfelde altijd aan zichzelf. Ik heb hem heel hard moeten pushen om voor die Europese top te gaan. Hij was heel graag in België. Hij had hier een goed contract en was de de ster van de Belgische competitie. Wat hij nu internationaal presteert, is van wereldniveau."

  Matt Lojeski in Fans of Flanders: "Kende alleen wafels en frieten"

  "Nog een keer winnen"

  Morgen spelen de Belgen tegen Tsjechië, donderdag sluiten de Lions hun groepsfase af met een wedstrijd tegen Oekraïne. "We moeten nog minstens een wedstrijd winnen om zeker te zijn van de volgende ronde", stelt Tomas Van Den Spiegel. "Dat zou niet meer mogen misgaan."

  "Om een ticket te boeken voor een olympisch kwalificatietoernooi moet België in de top 7 eindigen. "Dan moet je nog een keer een ploeg van het kaliber van Litouwen kloppen. We hebben bewezen dat zoiets kan."

  "De beste Europese basketbalspeler aller tijden"

  De eindfase van het Europees kampioenschap vindt plaats in Rijsel, net over de grens met Frankrijk. Een uitgelezen kans om de Duitse sterspeler Dirk Nowitzki aan het werk te zien, vindt Tomas Van Den Spiegel.

  "Nowitzki is de beste Europese basketbalspeler aller tijden", legt hij uit. "Hij is net als ik 37 jaar oud. Dit wordt waarschijnlijk zijn laatste groot internationaal toernooi."

  "In de NBA is hij opgeklommen naar de zevende plaats op de topschutterslijst aller tijden, fenomenaal. Als jeugdspelers zijn we een beetje samen opgegroeid. In Amerika hebben we een hele tijd samen doorgebracht. Het is een fantastische speler."

  "Hij is even groot als ik, bijna 2,15 meter, alleen is hij 100 keer meer gecoördineerd en kan hij 1.000 keer beter schieten. En hij heeft een fantastische kop op die schouders staan. Mentaal is Nowitzki ijzersterk."

  "Niemand geloofde in hem toen hij op 20-jarige leeftijd naar de NBA trok. Hij heeft alle criticasters de mond gesnoerd."