• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Als deze non-match nu een alleenstaand geval was..."

  Peter Vandenbempt: "Ik heb Hazard zelden zo apatisch gezien."

  Na de nipte zege van de Belgen in Cyprus maakt Peter Vandenbempt zich stilaan zorgen. "Individueel en collectief heeft de nationale ploeg een probleem. Helaas is dat niet van gisteren. De problemen van het WK zijn er nog altijd", zegt de commentator. "De beste speler Kevin De Bruyne geeft een krachtig signaal. Aan de slag ermee."

  Goed nieuws: de spelers beseffen het zelf

  Een draak van een match van de Belgen. Een collectieve non-prestatie, ook individueel onvoldoende. Met uitzondering van De Bruyne, Vermaelen, een beetje Nainggolan en Courtois. Die hebben hun job gedaan in Cyprus.

  We kunnen best spelers citeren, met De Bruyne voorop: "De slechtste match sinds ik bij de Rode Duivels ben." En dat is toch al een tijdje. Courtois zei min of meer hetzelfde.

  Dat vind ik toch goed nieuws. De spelers beseffen het zelf, ze zoeken niet naar excuses zoals de warmte of het slechte veld. Dat had er wat mij betreft weinig of niks mee te maken.

  Negatieve exponent Hazard

  Ik zag een heleboel problemen, de individuele prestaties voorop. Hazard was de negatieve exponent. En dat voor zo'n goede voetballer. Ik heb hem zelden zo apatisch gezien. Hopeloos slecht aan de bal, alles mislukte. Het leek wel of hij geen vertrouwen had.

  Benteke speelde helaas redelijk hopeloos als centrumspits. Ook hij leed veel balverlies en was weinig aanspeelbaar. Fellaini voerde permanent een gevecht met de bal.

  Kompany maakte defensief geen goede indruk, vond ik. Dat vond ik ook al tegen Bosnië. Gisteren liep hij uit frustratie tegen een gele kaart aan.

  De vleugelbacks, daar kwam offensief zo weinig van. Enzovoort, enzovoort...

  Weinig structuur of lijn in het aanvalsspel

  Ook collectief heeft de nationale ploeg een probleem. Helaas is dat niet van gisteren. Ik heb het al vaker gezegd: België kan geen tempo maken. Er zit weinig structuur of lijn in het aanvalsspel.

  Deze keer was het geen gebrek aan ruimte. De Cyprioten lieten veel ruimte.

  Het is veelzeggend dat de kansen van de Belgen, ook het doelpunt, er kwamen na een tegenaanval. Tegen Cyprus, kan je nagaan.

  In de eerste helft verstuurden ze veel lange ballen. Dat had de bondscoach ook niet gevraagd, neem ik aan.

  Gelukkig was er nog de klasse van De Bruyne om het verschil te maken. Dan win je toch met 0-1 en dan mag je naar het EK.

  Ongerust? Stilaan meer ja dan neen

  De Rode Duivels moeten op zoek naar oplossingen. Moeten we ons ongerust beginnen te maken met het oog op het EK? Ja en neen. Stilaan toch meer ja dan neen.

  Het is belangrijk dat je dit soort wedstrijden toch wint. Dat was in het verleden niet het geval. Dat die klasse daar is om een resultaat te behalen. Dat het volwassen wedstrijden kan spelen. Dat het geduldig kan zijn.

  Als deze non-match nu een alleenstaand geval was, dan was er niet veel aan de hand en konden we dat gauw vergeten, maar dat is niet zo. De problemen van het WK zijn er nog altijd.

  Er is geen oplossing gevonden voor het gebrek aan tempo. Hoe krijg je Hazard op het niveau van bij Chelsea? Hoe krijg je diepe spitsen op het niveau? Wie moeten we zetten? Hoe kan je ze beter aanspelen vanaf de flanken?

  Krachtig signaal De Bruyne

  Ik heb toch een beetje de indruk dat een aantal spelers nerveus wordt. De Bruyne heeft het letterlijk ook zo gezegd: "Na die volgende twee wedstrijden moeten we toch een keer samenzitten en praten, want zo kan het eigenlijk niet verder."

  Van de beste speler in deze en de vorige campagne is dat toch een krachtig signaal. Die is gefrustreerd.

  Goed, er is nog tijd genoeg. De nationale ploeg heeft nog acht maanden om het Europees kampioenschap voor te bereiden. Dat moet volstaan, maar dat kan natuurlijk enkel als je het onderkent. Dat lijkt het geval te zijn.

  Aan de slag ermee, zodat de Rode Duivels over een klein jaar toch een Europees kampioenschap spelen dat we verwachten.

  Peter Vandenbempt