• home
 • video
 • pas verschenen

  Mulder: scheenlapjes, ze weten niet hoe het komt en dat ene moment om te koesteren

  Jan Mulder buigt mistroostig het hoofd.

  Jan Mulder verzorgde in de VRT-studio de kritische en vrolijke noot tijdens Cyprus-België. De avond was voor de Belgische Nederlander al slecht begonnen met de afgang van Oranje in Turkije en Cyprus-België was niet van die aard om zijn humeur wat op te krikken. We hebben de beste momenten van Mulder op een rijtje gezet.

  Voor de wedstrijd: "Nederland is niet sterk genoeg meer"

  Als opwarmertje voor Cyprus-België had Mulder het duel tussen Turkije en Nederland verorberd. Oranje verloor met 3-0, wat de analist tot volgende woorden bewoog. "De grote ergernis is begonnen op het WK 2014 met het grote kwaad: niet spelen, maar afbreken. Nederland stond in de halve finales, maar dat was puur toeval. Louis van Gaal heeft heel veel kwaad gedaan en dat zit er tot vandaag in."

  Tijdens de rust: "Ze krijgen de bal niet aan de tweede paal"

  Er was weinig positiefs te melden na drie kwartier voetbal en zo kwamen de handgebaren van enkele spelers ter sprake. Mulder: "Waarom steekt de man van de stilstaande fases soms één of twee handen in de lucht? Als teken dat de bal naar de eerste of tweede paal gaat? Maar, ze krijgen die bal nooit aan de tweede paal. Hij wordt elke keer aan de eerste paal weggekopt." Daarna ging het over "scheenlapjes" en gaf Mulder zijn collega's Geert De Vlieger en Imke Courtois nog een ludieke veeg uit de pan.

  Na de 0-1: "Vooraf zei ik 0-4, maar ik bedoelde 0-1"

  "Het was heel beroerd", vond Muder over de Belgische overwinning. "Een gebrek aan ideeën, het midden zat vol. We zaten te mopperen, maar plots was er dat beeldschone moment dat voetbal heet: de 0-1 van Hazard. De Bruyne voelde geniaal dat de bal naar links moet, Mertens wist dat die bal kwam en Hazard was eindelijk klaarwakker, dat is ook een moment om te koesteren."

  "Ze weten niet hoe het komt? Onbegrijpelijk"

  "Weet je wat ik onbegrijpelijk vind? Dat De Bruyne, zijn ploegmaats en de bondscoach allemaal zeggen: "Hoe het komt dat het zo slecht was? Ik weet het niet." En dat menen ze nog ook. Die jongens verdienen gemiddeld 250.000 euro per week, maar weten niet waar het aan ligt. Dat begrijp ik niet. Wij weten het wel: het is een gebrek aan tempo. Het is allemaal te traag. Ze zijn vastgeroest in 1 idee van het voetbal."