• home
 • video
 • pas verschenen

  Ex-wielrenster Hughes: "Ik testte positief in 1994"

  Clara Hughes legde een positieve dopingtest af in 1994

  De Canadese wielrenster Clara Hughes heeft in haar pas uitgegeven biografie dopinggebruik bekend. Hughes, die ook ooit olympisch schaatsgoud won, legde een positieve dopingtest af op het WK wielrennen van 1994. Die positieve test werd nadien in de doofpot gestopt.

  De feiten speelden zich af op het WK wielrennen op Sicilië in 1994. Clara Hughes testte er positief op efedrine.

  De Canadese wielerbond snapt niet waarom de zaak destijds niet aan het licht kwam. Nochtans werd Hughes achteraf toch (stiekem) drie maanden geschorst, nadat toenmalig bondscoach Pierre Hutsebaut haar alsnog op de hoogte had gebracht.

  Hughes zelf legde een verklaring af aan de Canadese zender CBC News waarin ze haar ongeloof laat blijken: "Ik vind het nog steeds verschrikkelijk dat dit me is overkomen. Ik heb niets gedaan."

  Naast haar succes in het wielrennen (ze werd vierde op het bewuste WK) bouwde Hughes nog een tweede succesvolle carrière uit als schaatsster. Zo won ze goud op de 5000 meter op de Olympische Winterspelen van Turijn in 2006.