• home
 • video
 • pas verschenen

  Is Nederland gedoemd door de hardnekkige vloek van de derde plaats?

  Nederland zakt weg naar de 4e plek met 10 op 21.

  Het EK is na het verlies tegen Turkije wel heel ver weg voor Nederland en dat na de derde plaats op het WK in Brazilië vorig jaar. Misschien is de derde plaats op het WK vervloekt, vraag maar aan Polen, Frankrijk, Italië, Zweden, Kroatië en Turkije.

  2004: Verpakovskis houdt Turkije van Euro 2004

  Reekshoofd Turkije haspelde een goeie kwalificatiecampagne af, maar een nederlaag in Engeland deed hen de das om in een groep met ook nog Slovakije, Macedonië en Liechtenstein.

  Turkije moest barrages afwerken en dacht in Letland een hapklaar brokje gevonden te hebben. Maar daar dacht Maris Verpakovskis anders over. Dankzij zijn twee goals schakelde Letland Turkije uit (1-0 en 2-2). Opvallend: Tussen 1996 en 2008 was Turkije er enkel in 2004 niet bij.

  Turkije kan nederlaag niet goedmaken tegen Letland

  2000: Kroatië botst op Ierland en Joegoslavië

  Kroatië was na zijn derde plaats geen reekshoofd voor de EK-kwalificatie en belandde in een groep met Joegoslavië, Ierland, Macedonië en Malta.

  Een vroege nederlaag in Ierland was al een veeg teken, maar vooral de gelijke spelen in de beladen buurduels tegen Joegoslavië braken Kroatië zuur op. Opvallend, sinds 1996 was Kroatië altijd van de partij op het EK, behalve in 2000.

  2-2-gelijkspel tegen Joegoslavië is niet genoeg

  Irwin en Roy Keane nekken Kroatië

  1996: Koude douche voor koele Zweden

  In een kwalificatiegroep met Zwitserland, Turkije, Hongarije en IJsland komt Zweden niet verder dan de derde plaats. De Zweden kunnen amper drie van hun acht wedstrijden winnen.

  Nederlagen in Zwitserland en Turkije komen hard aan, maar vooral de draws tegen IJsland en Turkije in eigen land bezegelen het lot van het Zweden van Brolin, Dahlin, Ingesson en Ravelli.

  Zweden heeft twee keer een bonus weg in Zwitserland

  1992: Sovjetunie schakelt Baresi, Maldini en Baggio uit

  De derde plaats op het WK in eigen land is niets minder dan een ontgoocheling voor Italië en die ontgoocheling zindert nog wat na.  talië kan uiteindelijk maar drie van zijn acht wedstrijden winnend afsluiten en vooral de nederlaag in Noorwegen en het gelijkspel thuis tegen Noorwegen zijn pijnlijk.

  Grote namen als Baresi, Maldini en Baggio worden enkele jaren later wel tweede op het WK 1994, maar Italië mist het EK 1992. Opvallend, tussen 1988 en 2012 is dat de enige keer dat Italië er niet bij is op het EK.

   

  Italië gaat verrassend onderuit in Noorwegen

  Rizzitelli redt maar een puntje tegen Noorwegen

  1988: Sovet-Unie houdt ook sterke Fransen van EK

  Frankrijk was een van de best voetballende ploegen op het WK van 1986 in Mexico. Platini, Tigana, Papin stonden op de top van hun carrière, maar waren er niet bij op het EK van 1988 in West-Duitsland.

  In een groep met de Sovjet-Unie, Oost-Duitsland, IJsland en Noorwegen lijdt Frankrijk enkele pijnlijke thuisnederlagen. Platini en co laten amper één overwinning noteren in de campagne. Sinds 1984 is het het enige EK dat Frankrijk mist.

  Sovjet-Unie krijgt het Parc des Princes stil

  1984: Polen van de hemel naar de hel in twee jaar

  Polen had op het WK 1982 in Spanje hoge ogen gegooid met onder meer Boniek en Smolarek, maar in de kwalificatiecampagne voor het EK 1984 loopt het grondig fout.

  Reekshoofd Polen komt in een groep terecht met Finland, Portugal en de Sovjet-Unie en kan enkel in Finland winnen. Met 4 puntjes uit zes wedstrijden eindigt Polen troosteloos derde in de groep.

  Enkel Duitsland ontsnapt aan de vloek

  De vloek van de derde van het WK is een hardnekkige vloek. Sinds de EK-eindronde in 1980 met acht landen of meer wordt gehouden, is er maar één land in geslaagd om aan de vloek te ontsnappen: Duitsland.

  Zowel in 2006 als in 2010 wordt Duitsland derde op het WK. Dat heeft geen weerslag op de kwalificatiecampagnes voor de EK's in 2008 en 2012. Twee keer plaatst Duitsland zich moeiteloos.