• home
 • video
 • pas verschenen

  Hamilton krijgt geen straf en loopt verder uit in WK-stand na zege in Monza

  Hamilton reed van start tot finish aan de leiding in Italië.

  Lewis Hamilton heeft in Italië zijn zevende overwinning van het seizoen behaald. De WK-leider reed van start tot finish aan de leiding op het circuit van Monza. Sebastien Vettel stuurde zijn Ferrari naar de tweede plaats, Felipe Massa werd derde. Na de race opende de FIA een onderzoek naar de bandendruk van Hamilton, maar uiteindelijk kreeg de Brit geen straf.

  Na de goede prestaties van de Raikkonen en Vettel gisteren in de kwalificaties hoopte Ferrari voor eigen publiek stiekem van een derde seizoensoverwinning. Maar die kans werd bij de start meteen gehalveerd. De wagen van Raikkonen (foto) bleef gewoon staan en de Fin werd teruggeslagen naar de laatste plaats. Ploegmaat Vettel schoof op naar plaats twee.

  Rosberg was ook het slachtoffer van de slechte start van Raikkonen, hij moest uitwijken voor de Ferrari en verloor twee plaatsen. Hamilton zag het alleen van ver gebeuren. De Brit kwam zonder kleerscheuren door de kenmerkende eerste chicane van Monza en snelde heel snel weg van de rest. Halfweg de race had de WK-leider al een voorsprong van 15 seconden op Vettel. Achter Hamilton begonnen Raikkonen en Rosberg aan een inhaalrace.

  De spanning leek helemaal uit de race verdwenen, tot alles fout begon te lopen bij Mercedes in de absolute slotfase. Rosberg leek de schade te beperken, maar zag zijn derde plaats nog verloren gaan toen zijn motor vuur vatte.

  Ook Hamilton kwam nog onverwacht in de problemen. Zijn team vroeg de Brit "geen vragen te stellen en de kloof nog wat uit te diepen". Hamilton wist niet wat hem overkwam en de zenuwen maakten zich meester over de WK-leider. Maar uiteindelijk reed Hamilton toch zonder problemen als eerste over de finish.

  Onderzoek naar te lage bandendruk bij Mercedes

  De overwinning van Hamilton kreeg na de race nog een staartje. De FIA opende een onderzoek naar een te lage bandendruk bij de Mercedes-wagens.

  In de regels staat dat de banden minsten een druk van 19.5psi of meer moeten hebben. De druk in de linkerachterband van Hamilton was 0.3psi onder het minimum. Bij Rosberg was dat 1.1psi. De FIA controleerde ook de banden van de twee Ferrari's, maar stelde daar geen inbreuk vast.

  Hamilton riskeerde een tijdstraf. Dat was waarschijnlijk de reden dat zijn team op het einde adviseerde de kloof nog wat uit te diepen. Maar ruim twee uur na de race raakte bekend dat Hamilton geen straf krijgt en zijn zege behoudt.

  Uitslag GP F1 van Monza
  1.Lewis Hamilton (GBr-Mercedes) 53 ronden in 1u18'00"688
  2.Sebastian Vettel (Dui-Ferrari) op 25"042
  3.Felipe Massa (Bra-Williams) 47"634
  4.Valtteri Bottas (Fin-Williams) 47"996
  5.Kimi Räikkönen (Fin-Ferrari) 1'08"860
  6.Sergio Perez (Mex-Force India) 1'12"783
  7.Nico Hülkenberg (Dui-Force India) +1 ronde
  8.Marcus Ericsson (Zwe-Sauber) +1 ronde
  9.Daniel Ricciardo (Aus-Red Bull) +1 ronde
  10.Daniil Kvyjat (Rus-Red Bull) +1 ronde
  11.Carlos Sainz Jr. (Spa-Toro Rosso) +1 ronde
  12.Max Verstappen (Ned-Toro Rosso) +1 ronde
  13.Felipe Nasr (Bra-Sauber) +1 ronde
  14.Jenson Button (GBr-McLaren) +1 ronde
  15.Will Stevens (GBr-Marussia) +2 ronden
  16.Roberto Merhi (Spa-Marussia) +2 ronden