• home
 • video
 • pas verschenen

  Porto roept Champions League-clubs op tot solidariteit met vluchtelingen

  Porto is de ploeg van onder meer Iker Casillas.

  FC Porto heeft in een brief aan UEFA-voorzitter Michel Platini een oproep tot solidariteit gedaan aan alle deelnemers van de Champions League. De Portugese club stelt voor om per verkocht ticket 1 euro te doneren voor de opvang van vluchtelingen. Real Madrid wacht het begin van de Champions League niet af en doneert in navolging van Bayern München een miljoen euro.

  Al weken wordt de Europese actualiteit gedomineerd door verhalen van vluchtelingen die uit Afrika en het Midden-Oosten proberen Europa te bereiken, opzoek naar een beter leven. Porto-voorzitter Jorge Nunu Pinto da Costa is niet blind voor de problematiek en vindt dat de voetbalwereld een helpende hand moet uitsteken.

  "De voetbalfamilie heeft een lange traditie van solidariteit en sociale verantwoordelijkheid. Het is dus onmogelijk om de ogen te sluiten voor het drama van de migranten en vluchtelingen die proberen voet te zetten op Europese bodem", schrijft de Porto-voorzitter in een brief aan Platini.

  "FC Porto nodigt de andere 31 clubs die deelnemen aan de groepsfase van de Champions League uit om hun inspanningen te bundelen en 1 euro te doneren per ticket dat ze verkopen tijdens de eerste twee speeldagen. Op die manier heeft iedere club de kans om geld in te zamelen tijdens één thuismatch."

  Real Madrid doneert een miljoen voor vluchtelingen

  Real Madrid heeft niet gewacht tot het begin van de Champions League om een steentje bij te dragen aan de opvang van vluchtelingen. Real heeft aangekondigd een miljoen euro te doneren.

  Voorzitter Florentino Perez telefoneerde al met de Spaanse premier Mariano Rajoy om te vragen hoe het geld het beste besteed kan worden. Eerder doneerde ook Bayern München al een miljoen euro voor de opvang van vluchtelingen (zie "lees ook").