• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Rossom voor EK: "Zege tegen Letland zou een boost geven"

  Deze Belgian Lions komen op het EK in actie.

  De Belgische basketbalmannen beginnen zaterdag aan het Europees kampioenschap. In hun eerste groepswedstrijd ontmoeten ze Letland, dat gastland is voor de groep van de Belgen. Sam Van Rossom en teammanager Jacques Ledure blikken vooruit.

  In alle interviews zijn de Belgian Lions duidelijk: de goeie voorbereiding heeft de nationale ploeg vertrouwen gegeven. "Frankrijk heeft ons met 2 punten geklopt, Spanje met 3. Dan ga je na zo'n match met een goed gevoel naar huis", legt Sam Van Rossom uit aan Sporza.

  "We hadden natuurlijk liever gewonnen, maar Frankrijk en Spanje zijn Europese toplanden. Als je tegen die landen 40 minuten kunt meedoen, geeft dat een goed gevoel."

  De Belgian Lions incasseren geen bolwassingen meer. Hoe kan Van Rossom dat verklaren? "We zijn een agressief team en ons spel is gebaseerd op onze verdediging. Er zijn niet veel landen die meer dan 70 punten tegen ons kunnen maken."

  De Belgen, die volgens Van Rossom wel gestalte missen onder de ring, moeten in hun groep bij de eerste vier eindigen om door te stoten naar de 1/8e finales.

  "Eigenlijk kan en mag dat niet fout gaan", geeft Van Rossom toe. "We zijn hier met verwachtingen en mogen die ook uitspreken. In onze poule zijn de ploegen aan elkaar gewaagd. Als we niet kunnen winnen, moeten we de knop ook snel omdraaien, want 's anderendaags volgt meteen een nieuwe match."

  "Letland voor eigen volk: motivatie of druk?"

  Wat verwacht Sam Van Rossom van het openingsduel tegen Letland, op papier geen sterker team dan de Lions? "Letland is toch een stevige en complete ploeg", geeft Van Rossom mee.

  "Ze spelen thuis en hebben dus de steun van het publiek. Dat kan hen motiveren, maar dat kan hen misschien ook meer onder druk zetten. Iedereen verwacht veel van hen. Daar kunnen we misschien gebruik van maken. Het EK met een overwinning openen zou iedereen een boost geven."

  Teammanager Ledure: "We beseffen dat het altijd beter kan"

  Ook teammanager Jacques Ledure bevestigt dat de Belgian Lions een flinke stap vooruit gezet hebben. "We zijn begonnen met kleine ambities omdat we dachten dat we niet beter konden. Maar we beseffen dat we altijd beter kunnen. Het hoeft dus nog niet gedaan te zijn", vertelt Ledure.

  Ziet Ledure de eerste ontmoeting met Letland als een voor- of nadeel? "Dat is toch een nadeel", klinkt het. "We moeten spelen tegen 5 spelers en 12.000 toeschouwers."

  "Maar we hebben niets te verliezen. Op papier mogen we die match verliezen. Maar we kunnen wel winnen, want op sportief vlak is Letland niet beter dan wij."

  "Een plaats in de top 4 is onze ambitie, ook al is sport geen exacte wetenschap. Als we de 1/8e finales niet halen, zal dat een grote ontgoocheling zijn."