• home
 • video
 • pas verschenen

  Degryse wordt 50, van toptalent (met snorretje) tot klasbak

  Proficiat Marc Degryse.

  Marc Degryse blaast vandaag 50 kaarsjes uit. We zetten enkele filmpjes uit de roemrijke carrière van de briljante voetballer op een rijtje. De aanvallende middenvelder debuteerde op zijn 18e bij Club Brugge, maakte de gevoelige transfer naar Anderlecht en liet ook nog bij Sheffield Wednesday, PSV, Gent en Germinal Beerschot zijn kunstjes zien. Ook bij de Rode Duivels zal hij niet snel vergeten worden.

  1983-1989: de Club-jaren

  Pas 18 mocht Marc Degryse debuteren onder Georg Kessler. Hij viel meteen op met snedige bewegingen en gevaar voor doel. Zijn debuutmatch werd overigens nog memorabel om een andere reden.

  Degryse werd snel een sterkhouder en hielp Club in 1986 aan bekerwinst en in 1988 aan de titel. Hij werd toen ook profvoetballer van het Jaar. Hij scoorde 95 keer in 179 matchen voor blauw-zwart.

  Debuutmatch van Degryse is ook Pinanti-match

  Mooie momenten bij Club, kampioen in 1988

  1989-1995: Gloriedagen bij Anderlecht

  Degryse werd in de zomer van 1989 voor 90 miljoen Belgische frank (2,25 miljoen euro) door Anderlecht weggekaapt bij Club. Hij ontpopte zich tot de patron in het Astridpark en mocht vier titels vieren. In 170 matchen scoorde hij 66 keer voor Anderlecht. Hij kreeg ook de Gouden Schoen.

  Turbulente transfer

  Degryse schiet Anderlecht naar de CL-poules

  Degryse krijgt de Gouden Schoen in 1991

  Uniek moment, zijn enige rode kaart

  1995-1996: avontuur bij Sheffield Wednesday

  in 1995 beantwoordde Degryse de lokroep van het buitenland en stapte hij over naar Sheffield Wednesday. Hij schopte het er snel tot titularis, maar bleef toch maar een jaar.

  1996-1998: PSV, herenigd met Luc Nilis

  Marc Degryse liet zich door zijn vriendschapsband met Luc Nilis overhalen om naar PSV te verhuizen. Ook Gilles De Bilde versterkte er het Belgische kamp. Degryse werd meteen kampioen met PSV, maar kwam er in de seizoenen erna steeds minder aan de bak.

  1998-2002: terugkeer in België bij Gent en Beerschot

  Op zijn 32e keerde Marc Degryse terug naar de Belgische competitie. Na een jaar bij AA Gent beëindigde hij zijn carrière in het shirt van Germinal Beerschot.

  1984-1996: de Rode Duivels

  Een dag na zijn 19e verjaardag liet Guy Thys Marc Degryse debuteren in het shirt van de Rode Duivels. Hij kwam aan 63 interlands en maakte daarin 23 goals. Uitschieters waren zijn goals op de WK's van 1990 en 1994.

  2003-2007: technisch directeur bij Club

  Na zijn carrière ging Marc Degryse weer bij Club aan de slag. Hij werd er technisch directeur en liet zich omringen door andere Club-iconen. Dat werd geen succesverhaal en onder andere het ontslag van Jan Ceulemans in 2006 bleef hem jarenlang op de maag liggen. In 2007 verdween Degryse ook zelf uit het organigram van Club.

  Spelersloopbaan in een oogopslag