• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandewalle wint met Trek ploegentijdrit in Alberta, Mollema 1e leider

  Bauke Mollema krijgt de eerste cowboyhoed op in Grande Prairie.

  Trek heeft verrassend de openingsploegentijdrit in de Ronde van Alberta, in Canada, gewonnen. Het was na 19,6 km in Grande Prairie 74 honderdsten sneller dan racefavoriet Orica-GreenEdge. Op acht seconden werd Katjoesja derde. Onze landgenoot Kristof Vandewalle hoorde tot het winnende team, al finishte hij niet met zijn ploegmaats. De Nederlander Bauke Mollema is de eerste leider.

  Opvallend: de organisatie liet enkel gewone wegfietsen toe, dus geen tijdritfietsen of andere snufjes.

  Met hardrijders als Tuft, Durbridge, Mouris, Matthews en Adam Yates kon je je geld wel inzetten op Orica op het vlakke, weinig technische parcours.

  Maar het Australische team beet zijn tanden stuk op Trek. Vandewalle en co. kwamen al snel in de hot seat terecht. Door de koude temperaturen moesten ze er zich warm houden met dekens en mutsen.

  Maar het was allemaal de moeite. Want de zege was voor hen. Het was wel bang aftellen naar Orica. Dat had halfweg ruim de snelste tijd, maar kwam uiteindelijk minder dan 1 seconde tekort. "We dachten dat we niet meer konden verliezen", zei Tuft. "Dit komt hard aan."

  Mollema beleefde een primeur: "Dit is mijn eerste TTT-zege in mijn carrière. Dit was een geweldige teamprestatie. Iedereen gaf alles." Trek kwam met vijf renners aan, Vandewalle was daar niet bij: hij kwam binnen op 3'49".

  Uitslagen:

  Rit 1:
  1. Trek, 19,6 km in 22'57"
  2. Orica-GreenEdge
  3. Katjoesja
  4. Bora-Argon
  5. Giant-Alpecin
  6. Hincapie Racing Team
  7. Cannondale-Garmin

  Stand:
  1. Bauke Mollema (Ned) in 22'57"
  2. Jesse Sergent (NZe) - z.t.
  3. Hayden Roulston (NZe)
  4. Marco Coledan (Ita)
  5. Matthew Busche (VS)
  6. Christian Meier (Can)
  7. Svein Tuft (Can)
  8. Michael Matthews (Aus)
  9. Adam Yates (Aus)
  10. Luke Durbridge (Aus)

  Filmpje: het was nipt

  Tweets over ploegenchrono: