• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Komt Verhaeghe onder De Keersmaecker? Fijn vooruitzicht"

  De profclubs willen de touwtjes in handen bij de bond. Met Bart Verhaeghe?

  Vanmiddag is er een belangrijke vergadering van de Pro League. De profclubs willen hun greep op de voetbalbond versterken en zouden Club Brugge-preses Bart Verhaeghe naar voren schuiven als vicevoorzitter van de KBVB. Peter Vandenbempt beschouwt ironisch: "Een fijn vooruitzicht moet dat zijn voor François De Keersmaecker. Verhaeghe noemde de bondsvoorzitter het voorbije jaar zonder omwegen "onbekwaam".

  Peter Vandenbempt schetst de sfeer tussen de Pro League en de bond, waar het voorbije jaar de financiële mistoestanden de pan uitswingen: "Niemand was explicieter in zijn genadeloze kritiek op de bondsvoorzitter dan Bart Verhaeghe."

  "Hij vindt het volstrekt onbegrijpelijk dat De Keersmaecker nog altijd voorzitter is. Ik moet zeggen dat dat een goeie basis is voor een samenwerking", stelt Vandenbempt met de nodige ironie.

  "Ik ben ook wel benieuwd of Philippe Collin van Anderlecht, die al een eeuwigheid bij de bond is en zijn vicevoorzitterschap dan moet afstaan, zich zomaar opzij gaat laten drummen."

  "Collin is immers al vele jaren vier handen op één buik met De Keersmaecker. De profs verdenken hem ervan dat hij - en niet een van de amateurs - bij de verkiezingen van de zomer in de tweede stemronde dan toch voor De Keersmaecker heeft gestemd, tegen de afspraak onder de profclubs in."

  "Als het er doorkomt, zou De Keersmaecker enkel nog ceremoniële voorzitter zijn"

  De profclubs zijn het beu dat ze in de minderheid zijn bij elke stemming in de Raad van Bestuur, waardoor de amateurs het eigenlijk voor het zeggen hebben.

  "Wat de profs vooral willen is de touwtjes in handen nemen bij de voetbalbond, door in eerste instantie straks aan de Raad van Bestuur een vijfde zitje toe te voegen. Daardoor hebben ze evenveel stemmen als de amateurs en worden ze niet telkens weggestemd", zegt Vandenbempt.

  "Ik heb begrepen dat dat er toch van zal komen tegen eind september. Want veel keuze heeft de voetbalbond eigenlijk niet meer. De profclubs hebben dreigende taal gesproken na de herverkiezing van de De Keersmaecker. Ze zouden bij een eventuele weigering de geldkraan dichtdraaien. Dan heeft de voetbalbond een groot probleem."

  "In ruil mag CEO ad interim Linard blijven zitten tot na het EK van volgend jaar. Dan zijn de Waalse amateurs ook weer tevreden."

  "Als het er allemaal doorkomt, en dat lijkt er wel op, dan is de macht bij de bond toch verschoven van de amateurs naar de profs. En zou je kunnen zeggen dat De Keersmaecker in de praktijk enkel nog een ceremoniële voorzitter is."