• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Beslija tot Custovic: Bosniërs met een Belgisch verleden

  Dit elftal heeft een verleden in de Belgische competitie.

  De Rode Duivels kijken vanavond Bosnië-Herzegovina in de ogen. Voor enkele Bosnische (ex-)voetballers wordt de confrontatie met de Rode Duivels extra speciaal. Kent u deze Bosnische spelers met een verleden in de Belgische competitie nog?

  DOEL

  Asmir Begovic (La Louvière - 40 caps)

  Asmir Begovic vormt tegenwoordig de doublure van Thibaut Courtois bij Chelsea. De Bosnische doelman zette zijn eerste stapjes in het profvoetbal bij La Louvière, dat hem in 2005 een half jaar leende van Portsmouth.

  Begovic kwam slechts twee keer in actie: tegen Racing Genk (2-3-nederlaag) en tegen Roeselare (4-1-nederlaag). Na een half jaartje werd de reservedoelman, Michaël Cordier was toen eerste doelman, teruggestuurd.

  VERDEDIGING

  Damir Mirvic (AA Gent- 0 caps)

  Damir Mirvic speelt al een tijdje in de Belgische competities. De verdediger maakte in 2005 de overstap naar AA Gent, waar hij 2,5 seizoenen bleef.

  Na vier seizoenen bij Roeselare en twee jaar Visé, voetbalt Mirvic tegenwoordig bij eersteprovincialer SK Maldegem.

  In 2009 zat hij in de kern van Bosnië, dat toen 6 op 6 haalde tegen de Rode Duivels. Filip Joos had toen een uitgebreid gesprek met de verdediger. (U kunt het gesprek hieronder bekijken.)

  Suad Katana (AA Gent, Anderlecht, Lokeren - 10 caps)

  Suad Katana verhuisde in 1992 naar België. Katana speelde achtereenvolgens bij Genk, AA Gent en Anderlecht.

  Na een uitstapje naar Turkije belandde de verdediger met kale knikker in 1999 bij Lokeren. Katana, een stevige verdediger, voetbalde er nog vijf seizoenen, maar hield het in 2004 door aanslepende blessures voor bekeken.

  Begin 2005 overleed hij op amper 35-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartstilstand. Katana was op dat moment de rechterhand van jeugdvriend en ex-Rode Duivel Gordan Vidovic, die zijn brood verdiende als spelersmakelaar.

  Boris Pandza (KV Mechelen - 21 caps)

  "Kung Fu Pandza" droeg tussen 2010 en 2013 de kleuren van KV Mechelen. Pandza kreeg regelmatig een oproepingsbrief voor de nationale ploeg in zijn bus, maar kwam niet veel in actie.

  Pandza zette zichzelf bij het Bosnische elftal buitenspel door kritiek te uiten op de selectiepolitiek van toenmalig bondscoach Safet Susic. In september vorig jaar liet Pandza weten niet meer te willen uitkomen voor de nationale ploeg. De verdediger speelt momenteel weer in eigen land.

  Edin Cocalic (KV Mechelen - 1 cap)

  KV Mechelen heeft met Edin Cocalic nog een tweede verdediger in het Bosnische elftal met Belgische connectie. De boomlange verdediger verliet begin dit jaar Israël voor KV Mechelen en kon vrij snel een basisplek veroveren in de Mechelse defensie.

  Cocalic had er vanavond bij kunnen zijn, maar een blessure gooide roet in het eten. Na overleg met de bondscoach besliste Cocalic om in Mechelen aan zijn revalidatie te werken.

  Ervin Zukanovic (Kortrijk, AA Gent - 8 caps)

  Zukanovic begon zijn Belgische carrière bij kleinere clubs zoals Dender en Eupen, maar maakte tussen 2011 en 2013 indruk bij Kortrijk. AA Gent plukte de linksvoetige verdediger weg bij de West-Vlamingen, maar Zukanovic verhuisde al snel naar Italië.

  Zijn relatie met ex-bondscoach Susic was niet bepaald optimaal. Susic moest nog één naam schrappen uit zijn voorselectie voor het WK in Brazilië en uiteindelijk viel de keuze op Zukanovic.

  Die had een WK-stage in de VS gemist door een visumprobleem en zijn kritiek op de Bosnische voetbalbond over de administratieve kwestie kostte hem uiteindelijk een WK-ticket.

  MIDDENVELD

  Mirsad Beslija (Racing Genk - 37 caps)

  Mirsad Beslija maakte tussen 2001 en 2006 het mooie weer bij Racing Genk. De Bosniër speelde vooral op de rechterflank, waar hij zijn snelheid ten volle kon uitspelen.

  Met Genk veroverde hij in 2002 de titel. Met Sonck, Dagano, Daerden, Thijs, Skoko, Zokora en Chatelle beschikte Genk toen over de sterkste ploeg.

  Beslija versierde daarna een transfer naar Schotland, maar hij werd bij Heart of Midlothian bestempeld als miskoop. Na anderhalf jaar keerde hij al terug naar België, bij Sint-Truiden, maar ook die transfer was geen succes. In 2014 stopte Beslija met voetballen.

  Cvijan Milosevic (Germinal Ekeren, Westerlo - 0 caps)

  Cvijan Milosevic voetbalde tussen 1990 en 2001 in België en hield aan die passage twee bekeroverwinningen over: in 1990 met Club Luik en in 1997 met Germinal Ekeren.

  Milosevic, die een uitstekende techniek had en zich kon uitleven als spelverdeler, beëindigde zijn carrière bij Westerlo. Zijn zoon Deni Milosevic is dit seizoen aan de slag bij Waasland-Beveren.

  Edin Ramcic (AA Gent - 6 caps)

  Edin Ramcic maakte in 1993 de oversteek naar AA Gent, waar hij vaak met Suad Katana in de verdediging werd gezet. Ramcic, die opviel door zijn eerder sobere stijl, kon ook op het middenveld uit de voeten.

  Na 8 seizoenen in Gentse loondienst trok hij naar RWDM, maar door financiële problemen kwam Ramcic zonder club te zitten.

  Oostende en Eendracht Aalst gaven hem nog een kans, maar in 2005 stopte hij met voetballen. Twee jaar later begon hij zijn trainerscarrière bij KV Oostende, maar dat avontuur duurde maar enkele maanden.

  Ninoslav Milenkovic (Lierse, Germinal Beerschot - 15 caps)

  Ninoslav Milenkovic doet een belletje rinkelen bij de fans van Lierse, Germinal Beerschot en Sint-Truiden. Dan gaat het niet alleen over zijn voetbalkwaliteiten, maar vooral ook over zijn betrokkenheid rond de zaak van de gokchinees Zheyun Ye.

  Samen met andere Lierse-spelers zoals Laurent Delorge, Laurent Fassotte, Marius Mitu en Cliff Mardulier maakte Milenkovic zich schuldig aan passieve corruptie door de geboden geldsommen te aanvaarden. De laatste jaren werkte Milenkovic een odyssee af in Griekenland.

  AANVAL

  Adnan Custovic (Moeskroen, AA Gent - 5 caps)

  Adnan Custovic is na zijn spelerscarrière blijven hangen in België. Custovic vormt een trainersduo met Yves Vanderhaeghe, eerst bij Kortrijk, nu bij Oostende.

  Tussen 2006 en 2009 was Custovic één van de sterkhouders bij Moeskroen: in 103 matchen scoorde hij 44 keer. Custovic, die een uitstekende traptechniek had, speelde daarna nog voor AA Gent en Germinal Beerschot.