• home
 • video
 • pas verschenen

  Samaey voor EK basketbal: "Belgian Lions zijn een sterk geheel"

  De Lions maken een selfie vlak voor hun vertrek naar het EK.

  Zaterdag spelen de Belgian Lions op het EK basketbal hun openingsmatch in en tegen Letland. Kenner Rik Samaey vindt het goed dat de Belgen met ambitie deelnemen. "Maar veel landen zijn aan elkaar gewaagd", weet de tienvoudige Speler van het Jaar.

  België is er voor de derde keer op een rij bij op het EK en stelt de kwartfinales voorop als ambitie. Samaey weet niet of dat haalbaar is.

  "Het is goed om met een gezonde ambitie naar een EK te gaan. Er zijn 24 landen en je moet niet met een “we zien wel waar we zullen raken”-ambitie vertrekken", zegt Samaey (foto) aan Sporza.

  "Maar de kwartfinales, dat weet ik niet. Veel landen zijn toch aan elkaar gewaagd. In eerste instantie zullen de Belgen ervoor moeten zorgen dat ze door de poulefase raken en dan is het afwachten wie je treft."

  De Lions waren wel op dreef in de voorbereiding. "Maar het is niet omdat ze een paar goeie tot heel goeie voorbereidingsmatchen gespeeld hebben, dat er onrealistische doelen moeten worden gesteld."

  "Het is, vind ik, wel perfect voor de Belgen om tegen Letland te openen. Dat is het gastland en zal veel druk voelen. Ik denk wel dat de Belgen dan goed uit de verf kunnen komen."

  "De Lions zitten wel in een poule met landen die dicht bij elkaar zitten. Als minst goeie worden Estland en Tsjechië naar voren geschoven. Als de Lions die achter zich houden, raken ze al zeker door de eerste ronde."

  "Lions zullen niet meer onder de indruk zijn"

  Rik Samaey denkt dat de Belgen voldoende ervaring hebben om hun mannetje te staan. "Ik leerde uit de voorbereiding dat België een sterk geheel is."

  "De Belgen halen voor de derde keer na elkaar het EK en dat met dezelfde spelers en staf. Het zijn allemaal mensen die weten waar ze mee bezig zijn. Ze zullen niet meer onder de indruk raken als ze tegen grote ploegen moeten spelen."

  "Individueel zie ik Sam Van Rossom het team dragen. Hervelle is dan weer polyvalent tot en met en ook Tabu zal mooie dingen laten zien. Ook Lojeski draagt bij tot de sterkte van het team."

  "Ik vrees wel dat we op het vlak van back-up voor de spelverdeler minder goed zitten en dat we te weinig kilo's onder de borden hebben om het een hele match tegen fysiek sterke ploegen vol te houden."