• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Holsbeeck: "Boussoufa was te duur voor één jaar"

  In een lange babbel met Sporza heeft Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck teruggeblikt op de voorbije transferperiode. Hij heeft het onder meer over de mislukte transfer van Boussoufa en de huidige kern van Anderlecht. "We kunnen onze titelambities waarmaken", schat Van Holsbeeck in.

  Herman Van Holsbeeck kort samengevat:

  • Mbark Boussoufa was te duur voor één jaar
  • Met de huidige ploeg kunnen we onze titelambities waarmaken
  • Spelers verkopen aan Premier League-club is de jackpot
  • Het geval-Vanden Borre is voor heel de club een ontgoocheling

  "Breekpunt in Boussoufa-transfer was optie voor extra jaar"

  De mogelijke overgang van Mbark Boussoufa was een van de langst lopende transfersoaps van de zomer, tot Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock afgelopen weekend de stekker trok uit de onderhandelingen. Herman Van Holsbeeck legt uit wat er precies mis liep.

  "Mbark Boussoufa heeft veel inspanningen gedaan, zeker bij Dinamo Moskou, om zijn vraagprijs naar beneden te halen. Op een bepaald moment wilde Dinamo 4 miljoen euro en dat voor een speler die nog maar een contract heeft voor één jaar. Mbark is erin geslaagd om dat te laten zakken naar 1,75 miljoen", zegt Van Holsbeeck aan Sporza.

  "We waren eruit qua salaris en premies, alleen wilden wij de controle over de speler voor nog een bijkomend jaar. Als wij zo'n investering doen, willen we Boussoufa zeker nog een tweede jaar in onze ploeg. Daar is het misgelopen in de onderhandelingen. Boussoufa besefte zelf ook dat hij na nog een jaar in Moskou volgende zomer volledig zelf kan beslissen waar hij gaat voetballen."

  "We hebben in eer en geweten beslist dat het te duur was voor één jaar. Als Boussoufa ons volgende zomer toch zou verlaten, of we nu de titel zouden pakken of niet, dan was het kostenplaatje gewoon ontzettend hoog."

  "Als Praet zou vertrokken zijn, dan hadden we Boussoufa zeker doorgedrukt. Dan hadden we ook 10 à 12 miljoen euro meer op onze rekening gehad. Maar met Praet die blijft én Boussoufa die misschien maar voor één jaar komt, heb je een financieel probleem."

  "Met deze ploeg kunnen we onze titelambities waarmaken"

  Ook zonder Mbark Boussoufa denkt Herman Van Holsbeeck dat Anderlecht voldoende gewapend is. "We spelen nog niet goed, maar we staan toch al waar we willen staan. Ik ben ervan overtuigd dat we met de ploeg en de kern die we nu hebben onze titelambities kunnen waarmaken", zegt Van Holsbeeck.

  "Verleden jaar waren we te veel afhankelijk van de doelpunten van Mitrovic en hadden we niet veel alternatieven. Nu heeft de coach de mogelijkheid om verschillende systemen toe te passen met verschillende types van aanvallers."

  "Met Kara Mbodj hebben we ook een verdediger gehaald die nog een grote progressiemarge heeft. Ik denk dus dat onze kern beter uitgebouwd is dan vorig seizoen. Op bijna elke positie hebben we een dubbele bezetting. Dat was verleden jaar niet het geval."

  "De transferperiode wordt wel elk jaar moeilijker. Ik denk dat de meeste managers tevreden zijn dat het voorbij is. Het is altijd een lastige oefening. Op Anderlecht wordt er ook steeds vaker gelekt naar de pers. Daar zal ik in de volgende transferperiode toch iets aan moeten doen."

  Van Holsbeeck was lang bezig met de verkoop van Mitrovic en Mbemba. "De focus heeft bijna een maand volledig op die twee dossiers gelegen. Maar we hebben eruit geleerd dat zaken doen met een Premier League-club gelijk staat aan de jackpot. Voor twee spelers hebben we 30 miljoen euro gekregen. Op een budget van 40 miljoen is dat enorm", aldus Van Holsbeeck.

  "We hebben nog geen oplossing gevonden voor Vanden Borre"

  De uithaal van Anthony Vanden Borre naar zijn eigen club was voor Herman Van Holsbeeck ongetwijfeld het dieptepunt van de voorbije zomer. "Hij loopt hier nog altijd rond, want we hebben nog geen oplossing voor hem gevonden", klinkt het.

  "Er rest hem maar één ding en dat is bij de beloften elke kans pakken die hij krijgt en bewijzen dat hij misschien lessen getrokken heeft uit wat hij nu gedaan heeft. Dat was voor heel de club een ontgoocheling. Maar in feite is dit vooral voor hem een moeilijke situatie."