• home
 • video
 • pas verschenen

  Van den Broeck: "Het was het beste om bij Lotto-Soudal weg te gaan"

  "De tijdrit van volgende week kan een referentie zijn voor het WK."

  Jurgen Van den Broeck koerst in 2016 voor Katjoesja, al wil hij dat zelf nog niet bevestigen. "Dat is aan de ploeg. Maar ik weet het, ik ben eruit. Er is duidelijkheid. Binnenkort zal die er voor iedereen zijn, wanneer de ploeg het bekendmaakt."

  Vorig week werd in de Vlaamse dagbladpers geopperd dat Van den Broeck een overeenkomst heeft met Katjoesja, de ploeg van Joaquim Rodriguez en Alexander Kristoff. Formeel wil VdB het nog niet toegeven, maar in de Vuelta reageert hij daar wel voor het eerst op.

  "Het is aan mijn nieuwe ploeg om bekend te maken wie bij hen gaat koersen volgend jaar, dat is een vorm van respect voor de ploeg. Maar ik weet het, ik ben eruit. Er is nu duidelijkheid voor mij en binnenkort voor iedereen", zegt Van den Broeck.

  "Er rijdt geen enkele andere Belgische renner voor dat team (wat klopt in het geval van Katjoesja, red). Dat vormt voor mij geen probleem. Ik heb dat als neoprof ook al eens meegemaakt. Het wordt iets helemaal nieuws, iets waar ik naar uitkijk."

  Lotto-Soudal is einde verhaal. "Dat was het beste, hier weggaan", zegt VdB. "Het zal vreemd zijn: voor het eerst in negen jaar ga ik voor een ander team koersen, maar het was gewoon nodig om te veranderen. Ik heb hier mooie jaren gekend, mindere jaren ook, dat is nu eenmaal koers."

  "Er zijn weinig renners die hun hele leven bij dezelfde ploeg rijden. Ik heb het geluk gehad dat ik nog maar voor twee ploegen heb gekoerst. Welke ambities ik volgend jaar zal hebben? Eerst dit seizoen nog. De Tour? Ik heb altijd gezegd dat ik hem nog wil rijden, maar ik ken mijn programma voor 2016 nog niet."

  "Zal mijn kans op het WK ten volle benutten"

  VdB is momenteel aan het werk in de Vuelta. "Ik bereid me hier voor op het WK tijdrijden. Dat is mijn ambitie", zegt hij. Wat is er mogelijk op dat WK in Richmond? "Moeilijk te zeggen. Ik weet niet wat daar mijn mogelijkheden zijn. Ik krijg er mijn kans van bondscoach Carlo Bomans en ga die ten volle benutten."

  "In de Vuelta rijd ik niet voor een klassement, omdat je je dan elke dag ten volle moet smijten. Nu moet ik het anders aanpakken, een beetje slim koersen, zorgen dat ik sterker uit deze Vuelta kom en nog genoeg in de tank heb voor Richmond."

  Dat vergt een andere aanpak. "Ik moet een klik in mijn hoofd maken en volg de raad van mijn trainer. Het komt erop neer dat ik in de finale niet meedoe met de klassementsrenners. Ik laat hen rijden, blijf niet koste wat het kost aanklampen als ik niet meekan."

  "Ik ben niet de eerste die dat doet in een grote ronde. Ik zie wel hoe het uitdraait. Sommige dagen probeer ik eruit te pikken, ga ik eens voluit of probeer ik ook mee te gaan in een vlucht (zoals maandag, red). Ik rijd hier op reserve en wil niet vermoeid uit de Vuelta stappen."

  Volgende week woensdag is er een tijdrit van 39 kilometer in Burgos, grotendeels vlak, al is dat relatief in Spanje. Toch al een test voor het WK? VdB: "Dat valt nog te zien. Na ruim twee weken Vuelta weet je nooit hoe je lichaam zal reageren, maar inderdaad: het zal wel een referentie worden. Dat hoop ik toch."