• home
 • video
 • pas verschenen

  Memorial Van Damme pakt uit met twee topduels op 200 meter

  Schippers en Felix (hier actief op het WK) nemen het tegen elkaar op.

  De 39e editie van de Memorial Van Damme wordt er één om duimen en vingers van af te likken. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen kruisen de wereldkampioenen op de 200 en de 400 meter voor het eerst dit seizoen de degens. Sprintbommen Usain Bolt en Justin Gatlin ontlopen elkaar dan weer wel (zie: "lees ook").

  Allyson Felix, die zich op het voorbije WK in Peking opnieuw tot wereldkampioene op de 400 meter kroonde, zal in het Koning Boudewijnstadion aantreden op de 200 meter.

  De Amerikaanse verdedigt haar leidersplaats in de Diamond Race op deze afstand. Ze zal het voor het eerst dit jaar opnemen tegen de Nederlandse Dafne Schippers, kersvers wereldkampioene op de 200 meter in een knaltijd (21"63).

  Ook bij de mannen gaat de wereldkampioen op de baanronde het duel aan met de winnaar van de 200 meter. De Zuid-Afrikaan Wayde van Niekerk (foto), die in Peking op indrukwekkende wijze naar de wereldtitel op de 400 meter liep, neemt het op tegen sprintfenomeen Usain Bolt, elfvoudig wereldkampioen.

  Niet alleen in de sprintnummers oogt het deelnemersveld indrukwekkend, ook in de kampnummers strijden de besten van de wereld om de overwinning op de Memorial. Zo zal in het speerwerpen de volledige top acht van het WK in Peking aantreden in Brussel.

  De atletiekavond begint overigens met een wereldprimeur met de 20 meter ExoSuit. "Daarin nemen vier staprobotten het op tegen elkaar. Deze 20 meter toont hoe het eerste To Walk Again postrevalidatiecentrum menselijk kapitaal uit een rolstoel haalt."