• home
 • video
 • pas verschenen

  Lodewyck stopt na dit seizoen: "Is de beste oplossing"

  Lodewyck reed dit seizoen amper nog een wedstrijd.

  Klaas Lodewyck hangt na dit seizoen zijn fiets aan de haak. De 27-jarige BMC-renner kampt met aanslepende hartproblemen en verwacht enkel nog een paar afscheidskoersen te kunnen rijden. "Ik heb geen zin meer om altijd in twijfel te leven en iedere keer opnieuw ontgoocheld te worden."

  De hartproblemen van Lodewyck kwamen in de zomer van vorig jaar aan het licht. In het najaar van 2014 volgde een operatie door dokter Brugada, waarna de problemen van de baan leken.

  Hij begon 2015 met goede hoop, maar na een routine-onderzoek vlak voor de start van de Ronde van Italië bleek dat de problemen niet volledig van de baan waren. Een nieuwe operatie volgde en Lodewyck verscheen nooit meer op het hoogste niveau.

  "Ik moest na die operatie opnieuw een test ondergaan of alles in orde was", legt hij uit. "Maar die test leverde niet het gewenste resultaat op. Er was nog altijd sprake van kleine hartritmestoornissen."

  "Volgens de dokter ben ik te snel opnieuw beginnen te trainen. Nu kan ik niet meer doen dan rusten. Midden september weet ik meer en hoop ik op groen licht van de dokter om nog enkele koersen te rijden dit jaar, maar daarna houdt het op."

  Na afloop van dit seizoen hangt Lodewyck dus zijn fiets aan de haak. "Die onzekerheid, die ontgoocheling iedere keer opnieuw is zwaar om te dragen. Na overleg met mijn ouders is de beste oplossing om te stoppen met wielrennen."

  "Ik zou graag in de wielersport blijven. In de GP Cerami en in de London Prudential Ride was ik mee in de volgwagen. Ik hoop dat in de toekomst ook te kunnen doen."