• home
 • video
 • pas verschenen

  Keren de Spelen 40 jaar later terug naar Los Angeles?

  Carl Lewis was in 1984 de grote ster van de Spelen in Los Angeles.

  Het Amerikaanse Olympisch Comité zal Los Angeles voordragen als kandidaat-organisator voor de Spelen van 2024. LA neemt de plaats in van Boston, dat zich eind juli terugtrok. LA wil de kosten drukken door veel van de huidige infrastructuur te gebruiken.

  Boston lag tot voor kort in poleposition om de Amerikaanse kandidaat te worden, maar die stad trok zich in laatste instantie terug omdat het zijn inwoners, die vreesden voor het kostenplaatje, niet kon warm maken.

  Het Amerikaans Olympisch Comité veranderde daarom snel het geweer van schouder en kwam uit bij Los Angeles, dat eerder uit de boot was gevallen.

  "LA 2024" heeft een budget van 3,6 miljoen euro, maar het hoopt toch winst te maken met de ticketverkoop, tv-rechten en sponsordeals.

  De organisatoren willen gebruik maken van de bestaande infrastructuur, zoals het Staples Center (thuishaven van de LA Lakers en LA Clippers, zie foto), de Rose Bowl en het Memorial Coliseum. Het olympisch dorp wordt door privé-investeerders gebouwd en moet zo'n 870 miljoen euro kosten.

  In 2017 wordt bekendgemaakt of Los Angeles voor de derde keer (na 1932 en 1984) de Spelen mag organiseren. Het krijgt concurrentie van Parijs, Rome, Hamburg en Boedapest.