• home
 • video
 • pas verschenen

  Karl Vannieuwkerke: "Heel het land moet Eddy dankbaar zijn"

  Merci Merckx, zesdelig eerbetoon aan Eddy Merckx.

  Vanaf vanavond kunt u op Eén genieten van Merci Merckx. Karl Vannieuwkerke gaat in 6 afleveringen op zoek naar de erfenis van Merckx. "Eigenlijk moeten we met een heel land dankbaar zijn voor wat hij gebracht heeft. Hij maakt deel uit van ons nationale erfgoed."

  In Merci Merckx gaat Karl Vannieuwkerke op zoek naar de erfenis van Eddy Merckx. Zes weken lang trekt hij door acht landen op drie continenten om met ex-ploegmaats, familieleden, journalisten, supporters, mecaniciens, vrienden en rivalen te praten over de grootste wielrenner aller tijden.

  Die tocht voert Karl naar de meest mythische plekken uit de wielergeschiedenis, maar doet hem ook stilstaan bij de kleine dingen in het leven.

  Karl praat met een selectie getuigen die nog nooit eerder werd samengebracht in één programma: acht wereldkampioenen, acht Tourwinnaars, vier Girowinnaars en vijf Vueltawinnaars komen aan het woord.

  Karl sprak met generatiegenoten Gimondi, Adorni, Thévenet, Poulidor, Janssen, Zoetemelk, op een reis doorheen de carrière van de Kannibaal, van de kasseien van Roubaix tot de hoogste Alpentoppen, van de Italiaanse Rivièra tot de drukte in Mexico-City. Dit alles doorspekt met euforie en drama.

  "Heleboel leuke zaken opgedoken die ik zelf nog niet wist"

  De reeks is een eerbetoon aan het Belgische sporticoon. "Eigenlijk moeten we met een heel land dankbaar zijn voor wat Eddy Merckx gebracht heeft", zegt Karl Vannieuwkerke. "Hij maakt deel uit van ons nationale erfgoed. Het is een heel straffe mens."

  "Het zijn niet altijd de meest voor de hand liggende keuzes die we gemaakt hebben. Er zijn een heleboel kleine verhalen die opduiken bij de mensen die dicht bij Eddy stonden en die daar nu over willen praten. Dat zijn leuke zaken die ik zelf nog niet wist."

  "In het begin was het niet de bedoeling om Eddy er dicht bij te betrekken, maar naarmate de opnames vorderden heb ik hem toch een paar keer gevraagd. Zo ben ik samen met hem naar de wielerpiste in Vincennes geweest", vertelt Vannieuwkerke.

  "Ik hoop dat deze reeks opgepikt wordt door mensen uit het onderwijs. Dit lijkt me ideaal lesmateriaal om vanaf half mei tot begin juni elke vrijdagnamiddag te tonen in het vijfde of zesde leerjaar. Lekker ontspannen laatste lesuurtje kijken naar een aflevering en we pikken wat vaderlandse geschiedenis mee."

  Kijk vanavond naar aflevering 1: Koning van de Klassiekers

  Karl praat met Tom Boonen & Eddy Planckaert over de magie van Parijs-Roubaix en trekt via Luik naar de Vlaamse Ardennen voor een eerbetoon vanuit de lucht aan Vlaanderens Mooiste, de Ronde van Vlaanderen.