• home
 • video
 • pas verschenen

  Flipkens: "Niemand nodig om goed te spelen"

  Op de tweede dag van de US Open komen vier Belgen in actie. Kirsten Flipkens en Yanina Wickmayer hebben veel vertrouwen na een goede voorbereiding. Ruben Bemelmans trainde met Ivo Karlovic om te wennen aan harde opslagen, Steve Darcis speelt tegen de flamboyante Cyprioot Marcos Baghdatis.

  "Ik mag niet klagen over mijn voorbereidingstoernooien", zegt Flipkens. "Ik heb vijf wedstrijden gespeeld in Vancouver. Het vertrouwen is er en ik heb een goed gevoel."

  Flipkens is naar New York afgezakt zonder coach of sparringpartner. "Ik ben 29 jaar, ik heb dus heel wat ervaring. Uiteindelijk moet je het zelf doen op de baan en zolang het lukt, trek ik mijn plan. Maar het is niet de bedoeling dat ik ook volgend jaar de hele tijd alleen reis. Er zal een oplossing uit de bus moeten komen."

  "Ik heb al bewezen dat ik niemand nodig heb om goed te spelen. Ik was ook helemaal alleen toen ik het toernooi in Quebec heb gewonnen. Alleen de WTA-fysio heeft mij die week fit gehouden. Dat ik mentaal en fysiek in orde ben, is uiteindelijk het belangrijkste voor mij."

  "Ik heb het gravelseizoen gemist door een spierscheur, dus mentaal en fysiek zit ik normaal gezien iets frisser dan de andere speelsters. Het vertrouwen was wel even weg, maar dat is omgeslagen op Wimbledon. Ik verloor in de eerste ronde tegen Beck de eerste set met 6-0, maar won die match nog en daarna speelde ik ook een goede match tegen Azarenka."

  Wickmayer: "Zware mentale en fysieke strijd tegen Schiavone"

  "De US Open zal heel mijn leven een speciaal toernooi blijven", zegt Wickmayer, die in 2009 verraste in New York met een halve finale.

  "Ik vind dit een heel fijn toernooi en een heel mooie plaats om te tennissen. Ik heb redelijk wat matchen gespeeld de voorbije weken en het loopt ook goed op training. Het is al te lang geleden dat ik hier nog eens goed gespeeld heb, dus ik kijk er echt naar uit."

  Wickmayer botst in de eerste ronde op de ervaren Italiaanse Schiavone, ex-winnares van Roland Garros. "Schiavone is iemand die heel veel kan. Ze heeft nog in de top tien gestaan en heeft een grandslamtoernooi gewonnen."

  "Ze is inderdaad op de terugweg, maar in de grandslams is iedereen gemotiveerd en is er altijd nog iets meer mogelijk. Het wordt een zware mentale en fysieke strijd."

  Ook Wickmayer zit met een trainersprobleem. "Ik ben hier nu met Carl Maes, maar die is heel weinig beschikbaar. Ik weet wat ik wil, maar iedereen in België heeft altijd andere prioriteiten. Flipkens trekt haar plan wel, maar ik ben nog iets jonger en heb toch graag iemand bij mij."

  Bemelmans: "Raad vragen aan Darcis"

  Ruben Bemelmans treft met Gilles Müller een Luxemburgs opslagkanon in de eerste ronde. Onze landgenoot laat in zijn voorbereiding niets aan het toeval over. "Ik heb getraind met Ivo Karlovic om te wennen aan de harde opslagen. Darcis heeft in Miami gewonnen van Müller, dus ik ga Steve eens vragen hoe je hem precies moet kloppen."

  Flipkens om 17 uur, de andere Belgen spelen later

  • Flipkens (WTA-90) - Lepchenko (WTA-46): 17 uur
  • Wickmayer (WTA-92) - Schiavone (WTA-95): 3e match vanaf 17 uur
  • Darcis (ATP-66) - Baghdatis (ATP-51): 3e match vanaf 17 uur
  • Bemelmans (ATP-107) - Müller (ATP-44): 3e match vanaf 17 uur