• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Standard rolde de rode loper uit voor Club"

  De monsterzege van Club Brugge, de wanprestatie van Standard, de opmerkelijke transfer van Jelle Vossen en de soap rond Mbark Boussoufa: het komt allemaal aan bod in de wekelijkse analyse van Sporza-commentator Peter Vandenbempt.

  De analyse in een notendop

  • Als je als Standard-bestuur zo'n reactie van je spelers krijgt, dan sta je mooi in je hemd.
  • De transfer van Vossen is een stevige stunt: straf en heel goed gekozen.
  • Boussoufa? Ik denk dat het afketsen van een transfer een groter probleem is voor Boussoufa dan voor Anderlecht.
  • Ik heb toch de indruk dat er bij Club Brugge meer mogelijk is en dat daar transfers makkelijker afgerond kunnen worden.

  "Standard? Een kaakslag voor de club en de supporters"

  Standard tekende voor een collectieve wanprestatie zonder voorgaande. Standard was belachelijk. Het was een kaakslag voor de club en haar supporters.

  Het was bovendien niet de eerste keer dit seizoen. Europees in Molde was het blijkbaar nog erger, maar daar was bijna niemand om toe te kijken. In Brugge wel.

  Er zat niets in dat elftal: geen grinta, geen spirit, geen samenhang en geen voetbal. De defensieve organisatie was die van een zeer slecht georganiseerd amateurelftal.

  Duidelijker kun je een rode loper niet uitrollen voor een tegenstander. En dan krijgt Standard een nederlaag die het blijkbaar in ongeveer 70 jaar niet meer gekend heeft in België.

  "Het bestuur wordt in zijn hemd gezet door de spelers"

  Het was alsof de spelers nog niet wisten dat coach Muslin ontslagen was en aan het bestuur nog eens wilden laten zien dat het niet meer ging met hem.

  Volgens de Standard-bazen is Muslin op verzoek van de spelers ontslagen. Ik moet zeggen: dat geeft al te denken. Als je als bestuur dan zo'n reactie van je spelers krijgt, dan sta je mooi in je hemd.

  Muslin heeft zichzelf wel in een gevaarlijke positie gewrongen door bijna dictatoriaal te zijn tijdens de voorbereiding. Maar toen vond het bestuur dat wel zeer geweldig.

  Hij hield ook lang vast aan zijn spelsysteem en dan is het voorspelbaar dat de spelers hem bij een mindere periode laten vallen.

  Toen hij in juli om versterking vroeg, werd hij publiekelijk de mond gesnoerd door voorzitter Venanzi. Dan verzwak je ook de positie van je coach. Nu staan ze daar samen.

  "Geen simpele opdracht voor het Standard-bestuur"

  Standard zal vandaag nog snel wat transfers doen en moet dan hopen dat het aanslaat. Maar wat dat betreft zit Standard in een weinig benijdenswaardige positie.

  Je hebt er voorzitter Venanzi, sportief directeur Lawarée en Van Buyten als adviseur. Zij hebben allemaal geen ervaring in het bestuur, maar zij moeten deze club veilig in de haven krijgen. Dat is geen simpele opdracht.

  "Ik neem aan dat ze bij Club nuchter genoeg geworden zijn"

  Dat er bij Club Brugge euforie was? Als je 5 of 6 titularissen mist, als je bekritiseerde spits weer scoort, als Vazquez er ineens weer zin in heeft en als je dan met 7-1 wint, dan mag je zeer tevreden zijn.

  Maar ik neem aan dat Club Brugge ook gezien heeft hoe zwak Standard was en dat ze beseffen dat ze de volgende keer meer tegenstand zullen krijgen.

  Ik neem ook aan dat ze bij Club nuchter genoeg geworden zijn, want ik heb zulke volksfeesten al vaker gezien in Jan Breydel. En daarna volgden niet zelden grote teleurstellingen. Je moet dat dus ook een beetje relativeren.

  Maar net daarom is de transfer van Jelle Vossen nog veel beter nieuws. Die transfer is een stevige stunt.

  Vossen is wél een spits die hier in deze competitie bewezen heeft dat hij als aanvalsleider over een heel seizoen kan presteren, kan blijven scoren en een ploeg kampioen kan maken. Hij heeft dat al gedaan bij Genk en dat is wat Club nodig heeft. Ik zou zeggen: heel straf en heel goed gekozen.

  "Anderlecht had de beste Boussoufa kunnen gebruiken"

  Tenzij het nog verandert, komt Mbark Boussoufa niet naar Anderlecht. Ik denk dat het een groter probleem is voor Boussoufa dan voor Anderlecht. Hij heeft in Moskou hemel en aarde bewogen om een transfer te krijgen, maar staat vandaag op de stoep. Dat is pijnlijk.

  Na die vreselijke afgang in Oostende en de verklaringen van Vanden Borre, klonk de roep om een sterke leider heel luid. Toen was het alsof de komst van Boussoufa absoluut noodzakelijk was.

  Maar twee zeges en een hoopgevende prestatie tegen een weliswaar zeer tam Westerlo later, is dat al minder.

  Maar ik denk dat Anderlecht de komende maanden de beste Boussoufa zeker had kunnen gebruiken. En als het straks minder gaat, zal het ook vaak opgerakeld worden.

  "Bij Club Brugge worden de transfers makkelijker afgerond"

  Maar deze zaak is ook het resultaat van een nieuwe financiële realiteit bij Anderlecht, waar de bestuurders zoals die mysterieuze Alexandre Van Damme in de eerste plaats naar het financiële plaatje kijken.

  Dan heb je de voorbije transferperiodes toch de indruk gekregen dat er bij Club Brugge meer mogelijk is en dat daar transfers makkelijker afgerond kunnen worden. Bij Club is er één baas: Bart Verhaeghe. Hij heeft er veel geld voor over om kampioen te worden. Dat is het verschil.

  Peter Vandenbempt