• home
 • video
 • pas verschenen

  Naert: "Geweldige Milanov en lik op stuk van Borlées"

  De Belgische 4x400m-ploeg hoort bij positieve uitschieters.

  Het WK in Peking zit erop. Radiocommentator David Naert is "genereus" en geeft de Belgen onderscheiding. "Maar in de breedte was het wel teleurstellend", zegt hij in zijn analyse. Ook de knalprestatie van Schippers en de terugval van Rusland, net als alle vragen rond die twee thema's komen aan bod.

  Belangrijkste conclusies:

  • Philip Milanov wordt geen eendagsvlieg.
  • De Borlées gaven me lik op stuk, dat heb ik graag.
  • Zagré werkt maar niet aan zwakkere punten en ook Thiam wordt zorgenkind.
  • De bond moet ermee stoppen om atleten op te vissen. Dat is nooit een goed idee.
  • Schippers blijft een delicate zaak, maar ze komt niet uit het niets.
  • De terugval van de Russen in de medailletabel is te opmerkelijk.

  Twee finales en een medaille

  Het is moeilijk om de Belgen punten te geven. Met de nodige twijfel  geef ik onderscheiding en dan ben ik genereus. Het resultaat was gewoon redelijk, met net als in Moskou 2013 twee finales. Deze keer kwam er wel een medaille bij van Milanov. En de 4x400m werd toch in moeilijke omstandigheden nog vijfde. Dat was zeer goed.

  Ook de individuele 400 meter vond ik heel goed. Jonathan en Kevin Borlée raakten niet in de finale, maar hebben me echt verrast. Ik hoorde bij de twijfelaars die die snelle tijden niet meer in hen zagen, maar ze hebben me lik op stuk gegeven en zo heb ik het graag.

  Het zilver van Philip Milanov vind ik zeker geen lucky shot. Hij wordt geen eendagsvlieg. Zijn resultaat viel te verwachten na een erg regelmatig seizoen. Hij is een nuchtere jongen en laat hem maar rustig groeien en zich bij de Europese top nestelen. Dan doe je altijd mee voor de medailles op de Spelen en op WK's. Laten we hem koesteren.

  Zorgen over Zagré en Thiam

  In de breedte vond ik de Belgen echt teleurstellend, sommigen zijn serieus onderuit gegaan.

  Ik vind het onbegrijpelijk dat Anne Zagré de finale op de 100 meter horden gemist heeft. Zagré werkt maar niet aan haar zwakke punten. Haar start blijft een catastrofe, daar had ze jaren geleden al aan moeten werken.

  En Nafi Thiam wordt stilaan een zorgenkind. Ze maakt geen progressie meer. Ook daar moet in haar hoofd of entourage iets veranderen. Want als ze niet blijft evolueren, zal ze niet meespelen op het allerhoogste niveau.

  De Belgische bond moet er ook mee stoppen om atleten te delibereren en op te vissen. Dat is nooit een goed idee. D'hoedt blesseerde zich wel, maar Pittomvils ging compleet onderuit in de tienkamp en van Almensch Belete vraag ik me nog altijd af wat die hier kwam doen. De bond moet zich aan de limieten houden.

  Dafne Schippers is een delicate zaak

  We hebben vele geweldige dingen, te veel om op te noemen, gezien op het WK. Usain Bolt blijft een van de sterren en heeft al elf titels. Mo Farah blijft dan weer heersen op de langere afstand. Ik pik er ook Christian Taylor uit in het hink-stap-springen en de geweldige atleet die tienkamper Ashton Eaton is. Maar ik vergeet nog heel veel topmomenten. Het was een geweldig WK.

  Journalisten spreken ook al dagen lang over de zege en de tijd van Dafne Schippers op de 200 meter. Die biedt voer voor gespreksstof. Het is een delicate zaak in het heersende klimaat, heel moeilijk.

  Ze krijgt veel dopingvragen, maar er zijn ook zaken die in haar voordeel pleiten. Ze is vaak gecontroleerd, haar bloedpaspoort is in orde en ze komt niet uit het niets. 

  We kennen Schippers al jaren. Ze heeft een sterke voorgeschiedenis uit de zevenkamp, waar ze ook in 2013 brons pakte op het WK. Op de sprint won ze ook al Europees goud en ze heeft met een extra trainer hard gewerkt aan haar start. En dat rendeert.

  Wat twijfelt creëert rond Schippers is dat ze op de 200 meter een tijd loopt, die vroeger alleen met doping gelopen werd. Ze laat ook de tijden van een reeks DDR-atleten achter zich.

  Haar steile progressiemarge, 0"40 op de 200 meter, is wel gigantisch, maar ze is nog nooit betrapt, dus wat mij betreft is er geen probleem rond Schippers. Het was ook een gloednieuwe en bijzonder snelle piste in Peking.

  Zijn de Russen voorzichtiger?

  Op de medailletabel valt op dat Rusland teruggevallen is. 2 jaar geleden had het nog 17 medailles en nu zijn er nog maar 4, waarvan 2 gouden. Dat is bijzonder weinig.

  Het is een mogelijke verklaring dat Rusland voorzichtiger is geworden na alle dopingbeschuldigingen. Al blijft het speculeren, de terugval is toch te opmerkelijk. Een generatiewissel kan een verklaring zijn, maar dat heb je niet in elke discipline voor. Misschien hebben atleten zich anders voorbereid.

  Kenia eindigde uiteindelijk voorin in de medaillestand met 7 keer goud op 16 medailles. Dat land zit al een tijdje in een stijgende lijn en scoort nu ook in minder traditionele nummers, zoals het speerwerpen en de 400 meter horden.

  Kenia kwam ook in opspraak in de recente dopingperikelen en ook twee kleinere garnalen werden hier betrapt. Het is afwachten wat er nog uit de lucht valt. Om de twijfels weg te nemen, zou het goed zijn als er daar en in Ethiopië snel een dopinglaboratorium komt.

  David Naert