• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Ook deze renners werden ooit bespot en beschimpt in de Tour

  In 2011 kreeg Contador het hard te verduren.

  Chris Froome kreeg gisteren op weg naar Mende urine over zich. Maar de gele trui is niet de eerste renner die onheus behandeld wordt door de toeschouwers in de Ronde van Frankrijk. Toppers als Armstrong, Contador en Cavendish - ook met urine - gingen hem vooraf.

  2015: Voeckler uitgefloten door Nederlandse publiek in tijdrit

  Voor het eerste geval moeten we maar terug naar de start van de Tour in Utrecht. Thomas Voeckler moest er naar eigen zeggen heel wat fluitconcerten slikken, een gevolg van het incident met Johnny Hoogerland in 2011.

  Thomas Voeckler (Europcar) was toen in de Tour op pad met onder meer Johnny Hoogerland (toen Vacansoleil), maar in de kopgroep liep het grondig mis. Hoogerland werd van de weg gemaaid door een wagen van de Franse televisie. De Nederlander belandde in de prikkeldraad en liep stevige snijwonden op.

  Thomas Voeckler ontsnapte met enkele vluchters aan de crash en wachtte niet op de gevallen Hoogerland. Voeckler veroverde uiteindelijk ook de gele trui, maar zijn houding kon op weinig sympathie rekenen bij de Nederlandse wielerfans.

  2013: Cavendish krijgt ook een urinedouche

  Sprinter Mark Cavendish is in de Tour van 2013 betrokken bij een valpartij met Tom Veelers. De Nederlander is de loods van grote concurrent Marcel Kittel en Cavendish krijgt de schuld van de valpartij.

  De Brit zou met een vreemd manoeuvre de valpartij veroorzaakt hebben en zijn onsportief gedrag wordt door het Franse publiek op de korrel genomen. Een dag later tijdens de tijdrit wordt hij flink uitgescholden en krijgt net als Chris Froome dit jaar een urinedouche.

  2011: Contador is het beu en mept een 'fan' op Alpe d'Huez

  Alberto Contador is het boegeroep meer dan beu tijdens de beklimming van Alpe d'Huez in 2011. Een "fan" verkleed als dokter die wel heel opdringerig is en blijft aanklampen, krijgt een mep van de Spanjaard.

  2007: Uitgefloten Rasmussen: "Krijg meer respect voor Armstrong"

  De Deen Michael Rasmussen mocht ook ondervinden hoe het voelt om uitgefloten te worden. Niet alleen bij de start van de etappe was er boegeroep, ook toen hij als eerste bovenkwam op bijvoorbeeld de Aubisque waren de fans niet blij.

  Later in de Tour van 2007 zou hij in het geel uit de Tour gezet worden door de Rabobank-teamleiding omdat er twijfels bestonden rond zijn whereabouts.

  2004: Armstrong met de dood bedreigd. Klimmen onder politiebegeleiding

  In 2004 is de hetze rond Lance Armstrong groter dan ooit. Voor aanvang van de klimtijdrit op Alpe d'Huez krijgt de Amerikaan doodsbedreigingen en de Franse gendarmerie neemt dan ook geen enkel risico.

  De Amerikaan klimt onder politiebegeleiding naar boven. Hij wordt beschimpt en bespuugd tijdens de rit, maar heeft boven op de Alpenreus wel de snelste tijd.

  1975: Merckx krijgt een slag in zijn lever

  In 1975 heeft Eddy Merckx al vijf keer de Tour gewonnen. Zijn heerschappij leidde tot een vlaag van "Antimerckxisme" met als triest dieptepunt de klim naar Puy de Dôme. Eddy Merckx draagt de gele trui, maar de Franse toeschouwers hebben enkel oog voor eerste achtervolger Bernard Thévenet.

  Merckx krijgt van een Franse supporter een slag in zijn lever en wat volgt is een inzinking op de slotklim naar Pra-Loup. Het einde van het tijdperk-Merckx in de Tour.