• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Opa Van Avermaet: "Strijkplank is gesneuveld"

  Ook bij de familie van Greg Van Avermaet heeft zijn ritzege in de Tour voor veel opluchting gezorgd. Sporza-journaliste Hermien Vanbeveren ging vanochtend op de koffie bij oma en opa Van Avermaet en kwam met enkele sappige anekdotes terug.

  "Mijn vrouw heeft gisteren de strijkplank stuk gestampt", vertelt Kamiel Buysse, de opa van Greg Van Avermaet. Buysse reed in 1959 zelf de Tour en was 56 jaar later vanop het thuisfront een vurige supporter bij de Tour-ritzege van zijn kleinzoon.

  Rita, de oma van Van Avermaet, geeft wat meer uitleg: "Als Greg koerst, moet ik een bezigheid hebben. Op die manier kan ik mijn zinnen op iets anders zetten. Anders word ik te nerveus."

  "Ik was aan het strijken toen Kamiel zei dat Greg zou winnen en plots lag mijn strijkplank op de grond. Ik viel in de zetel en kwam op de afstandsbediening van de televisie terecht. We hadden even geen beeld meer. Kamiel werd gek."

  Ook bij opa Van Avermaet zorgde het lange wachten op die grote zege voor vervelende taferelen. "In mijn stamkroeg moet ik veel horen. "Greg wordt tweede en derde, maar kan niet winnen." Maar er zijn veel mensen die niets van koers kennen", besluit Kamiel Buysse.