• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Lotto-ploegdokter: "Sommige renners waren uitgedroogd"

  Het Tour-peloton werd de afgelopen dagen niet gespaard door de weergoden. De zon is meer dan op de afspraak en zorgt voor erg warme dagen op de fiets. "Er gaan nog slachtoffers vallen", vreest Lotto-ploegdokter Jan Mathieu. Sep Vanmarcke: "Op de ploegbus zie je dat iedereen al gesloopt is door de warmte."

  Heel wat renners waren gisteren na de etappe niet te spreken over de koersomstandigheden. Een stevige rit afhaspelen bij ongeveer 40 graden zorgde voor uitgeputte lichamen bij de finish in Rodez.

  "Ik heb me ook afgevraagd of het nog verantwoord was", bekent Jan Mathieu, ploegdokter van Lotto-Soudal. "Zelfs de wind, die warm was, gaf geen verkoeling. Ik heb nog nooit zo'n warme koersdag als gisteren meegemaakt."

  "Je ziet dat de vermoeidheid bij de renners enorm toeneemt", legt Mathieu uit. "De tweede rustdag valt ook pas dinsdag, een dagje later dan gewoonlijk. Ik vrees dat er nog veel slachtoffers zullen vallen. Die extreme hitte is op het randje van het doenbare."

  Wat doet zo'n hoge temperatuur met een lichaam? "Door de hitte moet je zweten, maar je moet genoeg vocht binnenkrijgen. En dat kun je niet bijhouden."

  "De renners hebben tijdens de rit drie drinkbussen per uur gekregen. Na de koers heb ik nog een urinecontrole uitgevoerd: de meeste renners waren eigenlijk uitgedroogd. Maar zij zijn gewoon om goed te drinken. Ze drinken dat tekort snel bij."

  Vanmarcke: "Ik ben een Vlaming: ik kan er niet goed tegen"

  De Sporza-camera stelde vanmiddag in Rodez vast hoe Sep Vanmarcke met een stuk ijs in de handen naar de start trok.

  "Dat zorgt voor afkoeling", legt Vanmarcke uit. "Ik kan niet goed tegen de hitte. Ik ben een Vlaming, hé. Het zijn heel lastige dagen. Op de ploegbus zie je dat iedereen al gesloopt is door de warmte. Het hoort erbij, maar het maakt het net iets lastiger."