• home
  • video
  • pas verschenen
  • win!
  • quiz & opvallend

    Franse F1-rijder Jules Bianchi (25) is overleden

    Jules Bianchi reed in oktober met zijn Marussia tegen een takelwagen in Suzuka.

    Jules Bianchi, de Franse F1-rijder die in oktober bij de GP van Japan een zwaar ongeluk had, is vannacht in een ziekenhuis in Nice gestorven. Hij lag sinds Japan in een coma. Bianchi was amper 25 jaar. Zijn dood beroert vele mensen. Er komen steun- en rouwberichten uit heel de wereld, ook de Franse president stuurde een rouwtweet.

    Op 5 oktober 2014 sloeg het noodlot toe voor Bianchi. De Fransman reed toen op het circuit van Suzuka in de gietende regen met zijn Marussia op volle snelheid tegen een takelwagen. Hij liep daarbij een zwaar hersenletsel op.

    Bianchi's familie maakte vannacht het nieuws van zijn overlijden bekend: "Jules vocht tot het einde, zoals hij altijd deed. Maar vandaag is een einde gekomen aan zijn gevecht. De pijn die we voelen is immens en onbeschrijflijk."

    Hij is de eerste F1-rijder die overlijdt aan de gevolgen van een ongeluk tijdens een wedstrijd sinds de Braziliaanse legende Ayrton Senna in 1994.

    Bianchi debuteerde in 2013 in de Formule 1 en reed 34 Grote Prijzen. Zijn beste uitslag was een negende plaats in de GP van Monaco in 2014.

    Over zijn ongeluk in Japan - in de 42e ronde - was heel veel te doen. Zo was de takelwagen aan het werk om de gecrashte auto van Adrian Sutil - een ronde eerder - op te ruimen. De wedstrijd was op dat moment niet geneutraliseerd, dat gebeurde pas in de 44e ronde.

    Portret Jules Bianchi:

    Geboortedatum: 3 augustus 1989 in Nice
    Overlijdensdatum: 17 juli 2015 in Nice
    Nationaliteit: Fransman
    Lengte: 1,74 m
    Gewicht: 65 kg
    Renstal 2014: Marussia (motor Ferrari)

    Palmares F1:
    Renstallen: Force India (reserverijder 2012), Marussia (titularis 2013 en 2014)
    Aantal GP's: 34
    Debuut in F1: Australië 2013 (15e)
    Beste uitslag: 9e (Monaco 2014)
    Beste uitslag kwalificaties: 12e (Groot-Brittannië 2014)
    WK-stand rijders: 16e (2014, na 15 races), 19e (2013)

    Palmares buiten F1:
    2006: Frans kampioen karting
    2007: Frans kampioen Formule Renault 2.0
    2008: Derde in EK Formule 3, winnaar Masters F3 in Zolder
    2009: Europees kampioen Formule 3
    2010 en 2011: Derde in GP2-kampioenschap
    2012: Vicekampioen in Formule Renault 3.5

    Tweets over overlijden Bianchi: