• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Avermaet: "Die laatste meters leken eeuwig te duren"

  Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar Greg Van Avermaet heeft eindelijk zijn ritzege in de Ronde van Frankrijk te pakken. "Ik heb er lang voor gevochten, maar blijven proberen is de boodschap", was zijn eerste reactie. "Greg heeft met vertrouwen gesprint", oordeelt ploegleider Allan Peiper.

  Greg Van Avermaet was ook in de eerste Tour-week de "Koning van de regelmaat", maar een dagoverwinning zat er niet in. Uiteindelijk moest de BMC-renner tot de 13e etappe wachten om het zegegebaar in de Tour te kunnen maken.

  "Eindelijk krijg ik het voor mekaar", reageerde een dolgelukkige Van Avermaet kort na de aankomst. "Ik heb er lang voor gevochten en heb niet opgegeven. Blijven proberen is de boodschap."

  "Alles liep perfect vandaag", legt Van Avermaet uit. "Onderweg heb ik zoveel mogelijk krachten gespaard en één explosie was genoeg om de overwinning te pakken. Ik zat in de perfecte positie. En als je ziet van waar ik aanga, dan denk ik dat ik de sterkste was."

  Toch ontkende Van Avermaet niet dat Sagan nog erg dichtbij kwam. "Ik ben vroeg aangegaan, want in Le Havre had ik te lang gewacht. Maar vandaag leken die laatste meters wel eeuwig te duren."

  "Ik zag iemand in mijn wiel en bleef sprinten. Ik heb deze week de Pyreneeën overleefd met deze etappe in mijn gedachten. Als je dan kunt winnen... Dit is ook al de derde ritzege voor BMC. Het is een mooie Tour", besloot Van Avermaet.

  Ploegleider Peiper: "Dit is het moment van de grote doorbraak"

  "Dit is schitterend. Greg heeft de sprint zelf ingezet en dat heeft hem de overwinning opgeleverd", vertelde ploegleider Allan Peiper na de zege van Van Avermaet aan Sporza.

  "Greg heeft met vertrouwen gesprint. Ik dacht dat Sagan er misschien nog over kon, maar er stond vandaag geen maat op Greg."

  De opluchting in het BMC-kamp is erg groot. "Vooral bij Greg zelf", zegt Peiper. "Hij heeft hier zo lang op gewacht. Dit is het moment van de grote doorbraak, vooral als het over vertrouwen gaat."

  "In Le Havre heeft hij te lang gewacht en toen ging Stybar met de bloemen lopen. Nu heeft Greg zelf de touwtjes in handen genomen."

  "En ik hoorde hoe Michel Wuyts en José De Cauwer uit de bol gingen bij zijn overwinning. Als zij juichen, dan juicht heel België."