• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Profvoetballers mogen gps dragen tijdens match

  De gps zit in dergelijke hesjes.

  De Wereldvoetbalbond FIFA heeft het licht op groen gezet voor het gebruik van een gps in het Belgische voetbal. Spelers mogen nu tijdens een wedstrijd een gps dragen op hun rug, maar de gegevens mogen tijdens de wedstrijd niet gebruikt worden.

  De FIFA laat het gebruik door spelers van een gps-toestel in alle professionele competities wereldwijd toe vanaf dit seizoen. Dat betekent dat spelers van ploegen in onze eerste en tweede klasse vanaf volgend week een gps mogen dragen tijdens een wedstrijd.

  "De gps is vorig jaar opgedoken in Engeland en Duitsland. Op heel korte termijn komt dat naar hier overgewaaid", zegt Frank De Bleeckere, gewezen topscheidsrechter en nu werknemer bij de KBVB als elite en talent refereemanager.

  "De FIFA laat de gps toe als die geen gevaar oplevert voor de tegenpartij. Daar moet de scheidsrechter over oordelen. De gegevens die via een trackingsysteem worden doorgestuurd naar de bank of de zijlijn mogen daar tijdens de wedstrijd niet gebruikt worden. De vierde ref moet in het oog houden of de coach en zijn assistent zich daaraan houden."

  Onder meer bij Club Brugge en Standard lopen de spelers al met een gps rond op training. De weg is nu vrijgemaakt voor de volgende stap naar het echte terrein.

  Instructies voor de ref: "Alert zijn rond de middencirkel"

  Frank De Bleeckere heeft ook de nieuwe instructies bekendgemaakt voor scheidsrechters voor het komende seizoen. De nadruk ligt daarbij vooral op het imago van het voetbal en de maximale fysieke bescherming van de spelers.

  "Speciale aandacht gaat uit naar de correcte beoordeling en bestraffing van simulaties en handspel, twee moeilijke zaken. Onze refs moeten vooral attent zijn rond de middencirkel", zegt De Bleeckere.

  Bij zware fouten geldt er maar één maatregel: "De zwaarste sanctie", klinkt het. "Alles gaat heel snel en de ref kan niet altijd alles zien. Het is opvallend dat de zwaarste overtredingen bijna allemaal gebeuren rond de middencirkel. In die zone moeten onze refs extra opletten."

  Net als vorig seizoen moeten de refs de simulaties streng aanpakken. "Spelers overdrijven steeds meer. Ze voeren een show op en laten zich heel ostentatief vallen, breed zwaaiend met de armen. Daar mogen we ons niet aan laten vangen", weet De Bleeckere.

  "Handspel is een ander heikel punt. De trend is onmiskenbaar: voetballers maken zich groter. De refs moeten kijken naar de natuurlijke positie van hand en arm. Als een speler in de grote rechthoek het risico neemt, is er maar één juiste reactie: strafschop."