• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Plannen peperduur olympisch stadion van Tokio gaan de vuilbak in

  Twee miljard euro voor dit stadion vonden ze ook in Japan wat te veel.

  Tokio moet zijn huiswerk voor het olympisch stadion in 2020 helemaal opnieuw doen. Het stadion zou 2 miljard euro kosten, dubbel zoveel als gepland. "We beginnen helemaal vanaf nul", zegt de Japanse eerste minister Shinzo Abe.

  De plannen van het nieuwe olympische stadion in Tokio komen uit de pen van de wereldvermaarde Zaha Hadid. De Iraaks-Britse architecte tekende een juweeltje van een stadion, maar de kostprijs van het bouwwerk zou wel zo'n 2 miljard euro bedragen, dubbel zoveel als de organisatie had vooropgesteld.

  Die torenhoge kostprijs schoot in het verkeerde keelgat bij de Japanse bevolking, want tegelijkertijd probeert de Japanse eerste minister Shinzo Abe bezuinigingen door te voeren. "We hebben beslist om helemaal vanaf nul te herbeginnen", komt Abe tegemoet aan de wens van het volk. "De kostprijs was gewoon te hoog."

  Het nieuwe stadion met 80.000 plaatsen had klaar moeten zijn in mei 2019, zodat het WK rugby er zou kunnen plaatsvinden. Dat WK komt te vroeg voor het nieuwe bouwwerk en zal nu worden georganiseerd in een al bestaand stadion.