• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  MTN-Qhubeka: "We wilden Thomas een seizoen huren"

  Geraint Thomas ontpopt zich tot meesterknecht van Chris Froome.

  Geraint Thomas lijkt zichzelf in deze Tour te ontdekken als klassementsrenner. De Britse luxehelper van Chris Froome staat na de Pyreneeën nog altijd vijfde in het klassement. Maar ei zo na reed Thomas deze Tour niet in het shirt van Sky, maar wel in dat van MTN-Qhubeka.

  Richie Porte, Wout Poels of Leopold König: een van hen had de meesterknecht van Chris Froome in deze Tour moeten worden. Maar de Sky-brigade beschikte de voorbije dagen over een verrassende luitenant: Geraint Thomas temt de bergen zoals nooit tevoren.

  Voor vele waarnemers is de ontbolstering van Thomas een verrassing, maar dat geldt niet voor MTN-Qhubeka. De Zuid-Afrikaanse formatie heeft vorig jaar zelfs gesprekken met Team Sky gevoerd over een uitleenbeurt van Geraint Thomas.

  Bij The Cycling Podcast doet Brian Smith, de teameigenaar van MTN-Qhubeka, het verhaal. "Toen we vorig jaar onze Tour-ploeg aan het bouwen waren, dacht ik dat Thomas een fantastische kopman zou zijn", legt Smith uit.

  "Met Thomas zouden wij een klassementsrenner hebben in de Tour. En Thomas zou zelf kunnen zien hoever hij zou geraken. Vergelijk het met wat er in het voetbal gebeurt: iemand een jaartje huren."

  Volgens Smith toonde Sky wel interesse in het voorstel. "Dave Brailsford (de teambaas van Sky) vond het een goed idee om hem een kans te geven. Maar tegelijk vormt Thomas het hart van de Britse delegatie bij Sky. Het is moeilijk om hem er weg te halen."

  "Je moet een beetje buiten de lijntjes denken"

  Het voorstel van Smith was wel zeer innoverend voor de wielersport. "Thomas zal misschien nooit kopman zijn in de Tour, maar ik wilde hem die kans geven: met een kleinere ploeg de Tour rijden als kopman en dan nagaan hoever hij kan gaan."

  "Je moet een beetje buiten de lijntjes denken", geeft Smith aan. "We hebben met Sky ook over Peter Kennaugh gepraat. Het voorstel is duidelijk: je fietst een seizoen bij een andere ploeg, je kijkt wat je kunt doen als kopman en keert dan terug naar Sky of een ander topteam."

  Smith probeert ook de UCI wakker te schudden. "De Internationale Wielerunie zou het eens moeten analyseren. Als je wil zien hoe goed iemand echt is, dan kun je hem uitlenen aan een andere ploeg. Zo gaat dat ook in het voetbal."