• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  De Gendt: "Het doet pijn, maar ik wilde iets doen met goede conditie"

  Thomas De Gendt krijgt de prijs voor de strijdlust.

  Thomas De Gendt reed de hele dag in de aanval, maar in de slotkilometer was zijn liedje uitgezongen. "Ik denk niet dat we nog veel sneller konden op het einde", zegt de Belg van Lotto-Soudal, die voor zijn inspanning wel de prijs van de strijdlust kreeg.

  Meteen na de officiële start ging Thomas De Gendt ervan door. Samen met vijf gezellen mocht hij 197 kilometer op kop rijden, maar in de laatste hectometers rolde het uitgedunde peloton hen toch op. "Op 15 kilometer van de streep dacht ik nog dat we het konden halen", reageert hij.

  "Die mannen in het peloton komen met iets meer snelheid aan en de sprinters hebben zich toch iets meer kunnen sparen dan wij. Uiteindelijk kwamen we 300 meter tekort.  Ik zou misschien niet gewonnen hebben, maar top drie zou ook mooi geweest zijn na alles wat er gebeurd is. Het is jammer."

  De Gendt kwam eerder in de Tour ten val en liep daarbij een ribbreuk op. "Ik voel mijn rib nu, ik heb me wat geforceerd vandaag. Ik heb als een van de eersten aangevallen, het was kiezen tussen meerijden of lossen en het is het eerste geworden. Ik ben toch blij."

  "Die val was een streep door de rekening. Ik kan nog 15 ritten achteraan hangen, of ik kan proberen om mee te gaan in een vlucht. Ik doe mijn best en als ik kan meedoen voor de overwinning, heb ik toch iets gedaan met mijn goede conditie."

  De Gendt zag zijn inspanningen beloond met de prijs voor de strijdlust. Terecht, vond hij zelf. "Ik zou het erg gevonden hebben als ze mij vandaag die prijs niet zouden gegeven hebben. Ik vond dat iemand uit de kopgroep die prijs verdiende."

  Hoopt De Gendt dat hij binnenkort eens als ritwinnaar op het podium mag? "Natuurlijk, maar er zijn nog ritten. We blijven proberen. Vandaag was een mooie dag om te beginnen."