• home
 • video
 • pas verschenen

  Rusland houdt snelwandelaars uit competitie voor dopingonderzoek

  Olympisch kampioen Sergej Kirdjapkin liep tegen de dopinglamp.

  De Russische snelwandelaars mogen van hun atletiekfederatie voorlopig geen wedstrijden meer lopen. In afwachting van de resultaten van een dopingonderzoek kiest de Russische bond voor de voorzichtigheid om "imagoschade" te beperken.

  Het Russische snelwandelen ligt al een hele tijd zwaar onder vuur. In de laatste jaren liepen maar liefst 25 atleten tegen de dopinglamp. In januari werden nog drie ex-olympische kampioenen geschorst wegens onregelmatigheden in hun biologisch paspoort.

  Opvallend is dat 20 van de geschorste atleten dezelfde trainer hadden: Viktor Tsjegin. Momenteel loopt er een onderzoek van het Russisch anti-dopingagentschap tegen de coach.

  De Russische atletiekfederatie veegt voor eigen deur en haalt alle snelwandelaars uit competitie tot het onderzoek is afgerond. Zo willen ze vermijden dat de Russische atletiek "imagoschade" oploopt.

  Het staat dus bijna zeker vast dat er geen Russische snelwandelaars aan de start verschijnen tijdens het WK atletiek van volgende maand in Peking.