• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Froome belt met coach Van den Bosch: "Wij gebruiken en kennen dat supplement niet"

  Paul Van den Bosch: "Ik had een relaxte Chris Froome aan de lijn."

  Na zijn uiteenzetting over Chris Froome heeft de leider in de Tour zelf contact gezocht met sportcoach Paul Van den Bosch. Vanochtend, voor de start van de derde Pyreneeënrit, hingen ze vijf minuten met mekaar aan de telefoon. Ze hadden het over ketonen en een scherp vormgewicht.

  "Contact via Sven Nys"

  Paul Van den Bosch, coach van onder meer Sven Nys en Tim Wellens, gaf gisteren tekst en uitleg over de prestaties van Chris Froome in ons radioprogramma Sporza Tour. Froome las het relaas van die uiteenzetting op onze website en zocht via Nys contact op met de sportcoach.

  "Sven had een bericht gekregen van Chris Froome", doet Van den Bosch het verhaal.

  "Froome zei dat hij mijn interview gelezen had. Hij las dat ik het onderwerp ketonen had aangeraakt."

  "Froome wou dat ik wist dat hij geen ketonen gebruikt. Dat hij zelfs aan zijn diëtisten heeft moeten vragen wat ketonen zijn. Volgens Froome gaat het om een gerucht uit België en Nederland. Een verkeerd gerucht."

  "Heel vriendelijke Chris Froome aan de lijn"

  "Ik heb Sven gevraagd om me het e-mailadres van Froome te bezorgen. Dan kon ik hem laten weten dat ik zijn boodschap gekregen had en zijn uitleg aanvaard", gaat Paul Van den Bosch zijn verhaal voort.

  "Sven bezorgde me het nummer van Froome en liet me weten dat de geletruidrager zelfs een telefoontje op prijs zou stellen. Rond 9.15u heb ik ongeveer vijf minuten met hem gebeld."

  "Ik kreeg een heel vriendelijke Chris Froome aan de lijn. Hij vond het een goed interview, maar wilde me wel vertellen dat hij geen ketonen gebruikt."

  ""Ik sta erop om je dat te zeggen, omdat je iemand bent waarnaar geluisterd wordt", zei Froome."

  ""Ik geloof u", antwoordde ik. Ik heb ook nooit gezegd dat hij ketonen gebruikt, maar wel dat die geruchten bestaan rond Team Sky."

  ""Neen", antwoordde hij. "Wij gebruiken dat en kennen dat supplement niet.""

  "Op een natuurlijke manier"

  "Hoe staat Chris Froome dan zo scherp?", wilde Paul Van den Bosch graag weten. "En hoe kan hij zo mager over al die kracht beschikken?"

  Froome: "Ik doe dat op een heel natuurlijke manier. Ik begin in januari en haal geleidelijk aan mijn gewicht naar omlaag. Ik doe nooit gekke zaken en val nooit drie of vier kilogram in een maand af. Goed omringd door de diëtisten en voedingsdeskundigen van de ploeg zorg ik ervoor dat ik mijn vormgewicht haal tegen de Tour. Zo ben ik in staat om die prestaties te leveren."

  Van den Bosch: "Wie ben ik om aan zijn uitleg te twijfelen? Hij klonk heel rustig en geloofwaardig. Waarschijnlijk maakt hem dat zo uniek: met een laag gewicht en een extreem laag vetpercentage slaagt Froome er toch in om zulke prestaties neer te zetten."

  "Na de Tour spreken we misschien af"

  Paul Van den Bosch heeft veel interesse in de werkwijze van Chris Froome. En de Brit wil die graag (voor een stuk) delen met de coach.

  Van den Bosch: ""Misschien moeten we na de Tour eens afspreken", zei hij me. We hadden een zeer aangenaam gesprek. Met een relaxte Chris Froome."

  Froome reageerde na de aankomst op Plateau de Beille kort op het gesprek. "Het was een interessant gesprek. Hij heeft een goeie benadering van de sport, zeer wetenschappelijk. Ik zou hem wel eens willen ontmoeten", zei de Brit.