• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vande Broek: "De World Grand Prix is een circus"

  Vande Broek was meer dan 40 uur onderweg om in Italië te geraken.

  Bondscoach Gert Vande Broek was met zijn Yellow Tigers meer dan veertig uur onderweg tussen Brazilië en Italië voor de derde week van de World Grand Prix volleybal. Maar hij wil niet opgeven. "We gaan geen excuses zoeken."

  "De reis is niet van leien dakje gelopen", vertelt Gert Vande Broek aan Sporza. "We zijn een dikke 40, bijna 50 uur onderweg geweest."

  "Onze vlucht was uitgesteld en we hebben heel lang moeten wachten in de luchthaven. Er is dan beslist om geen nieuwe vlucht in te plannen, maar de passagiers geleidelijk met andere vliegtuigen te laten vertrekken. Daardoor moesten we bijna 24 uur wachten."

  Een oplossing voor de problemen van de Tigers is er niet. "De match uitstellen wordt onmogelijk. De data liggen vast, de tv-uren ook. Het enige wat we kunnen doen, is zo snel mogelijk in ons bed kruipen en daar blijven tot net voor de match. Er zal niets anders opzitten."

  Vande Broek vindt het wel spijtig dat olympisch kampioen Brazilië geen problemen had. "Brazilië speelde om 10 uur in de ochtend de laatste wedstrijd. Daarna konden ze direct vertrekken richting Italië, terwijl wij pas twee dagen later toekwamen. We zijn al niet sterk genoeg om tegen hen te spelen en dan komt dit er nog eens bovenop."

  Over het toernooi (de World Grand Prix) heeft de bondscoach geen lovende woorden. "Het is een beetje een circus. Je vliegt van de ene kant van de wereld naar de andere kant. Vorig jaar hebben we daar ook al eens van geproefd. Toen hebben we in Polen om half 9 's avonds een match gespeeld, de Final Four gewonnen, om tegen middernacht de bus te pakken en twee nachten eigenlijk "over te slaan". Dat is waanzin."

  "We gaan geen excuses zoeken, de omstandigheden zijn wat ze zijn"

  "Mijn speelsters nemen het allemaal nog goed op. Het is een groep die daar nog licht overgaat. We zorgen er wel voor dat we genoeg rusten, dat we een recuperatietraining doen. Tegen morgenavond zouden we dan naar omstandigheden fris aan de match moeten beginnen. We gaan geen excuses zoeken. De omstandigheden zijn wat ze zijn. We staan ervoor en we gaan er ook door", aldus Vande Broek.

  Om het behoud in de World Grand Prix te verzekeren, moeten de Tigers nog een puntje halen. "Onze tegenstanders zijn de Dominicaanse Republiek en Turkije. Die staan op 0 punten, maar zitten in een gemakkelijkere poule. Ze komen ook elkaar tegen. En wij staan voor een heel zware poule met drie van de vijf beste teams ter wereld: Brazilië, Italië en Rusland."

  "Dat wisten we vorig jaar natuurlijk toen we ons kwalificeerden. Zelfs met onze basisploeg zou dat een heel moeilijke opdracht geweest zijn. Nu zijn er nog wat afwezigen, wat het nog moeilijker maakt. We moeten nu een aantal jongeren inpassen en dat is niet zo gemakkelijk in deze omstandigheden."

  "De sfeer in de groep is goed en we kunnen die nederlagen een plaats geven. In het verleden zag je dat de nieuwkomer in de A-poule het ook moeilijk had."

  Vande Broek kijkt met een half oog wel naar de andere groep. In die groep strijden Duitsland, Servië, de Dominicaanse Republiek en Turkije tegen elkaar. "We hebben het niet helemaal zelf in handen. We zijn afhankelijk van wat de ploegen in de andere poule onderling presteren. Maar ik geef ons toch een goede kans om onze sportieve ambitie waar te maken."

  "Het behoud is belangrijk, maar ook niet heel belangrijk"

  "Het behoud is belangrijk, maar ook niet heel belangrijk", verrast Vande Broek. "In de B-poule (het tweede niveau) komen we meer tegenstanders van ons niveau tegen. Zo is het ook gemakkelijker onze kern te verruimen, wat heel belangrijk is voor de toekomst. Maar natuurlijk, iedereen die hier aanwezig is, wil dat behoud. We willen ook volgend jaar in de A-poule meestrijden."

  De Yellow Tigers zijn nu ook al eens in Rio geweest. Daar worden volgende zomer de Olympische Spelen georganiseerd. "Brazilië is het mekka van het volleybal. We hebben daar gespeeld in een zaal voor bijna 10.000 mensen. Dat was een enorme belevenis. In Brazilië volgt iedereen volleybal. Het is er de tweede sport na voetbal."

  Enkele tweets: