• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Den Bosch: "Hoe kan Froome lage gewicht én kracht behouden?"

  Paul Van Den Bosch, coach van onder anderen Sven Nys, heeft zo zijn idee over de prestatie van Froome gisteren in de eerste Pyreneeënrit. Vooral de extreme magerzucht en de capaciteit om toch over alle krachten te beschikken, doen bij hem de wenkbrauwen fronsen.

  "Lage hartslag is geen maatstaf"

  “Wielrennen is een sport die een verleden heeft, waardoor er meteen vragen gesteld worden", gaat Paul Van den Bosch van start. "De vraag is of het terecht is dat we die prestatie in twijfel trekken."

  "Een paar zaken wil ik opmerken. Zo wordt er verteld dat de hartslag van Froome abnormaal laag zou zijn en weinig omhoog gaat bij versnellingen."

  "Die zaak is niet aan de orde, omdat de maximale hartslag genetisch bepaald is. Bij de ene is dat 200 of meer, bij de andere kan dat 160 of 170 zijn. Froome zou tot 166 gegaan zijn gisteren, las ik. De link leggen tussen doping en de hartslag is niet relevant. Daar kunnen we niets uit afleiden."

  "Laag gewicht en toch volle kracht behouden?"

  "Over de wattages kun je wel iets zeggen. Ik las dat hij gedurende 41 minuten een wattage had van 6,1 Watt per kg. Dat zijn zeer hoge wattages. Maar zijn die uitzonderlijk?"

  "Het wattage wordt bepaald door de getraindheid, iets wat bij Froome heel zeker het geval is. Ten tweede, en daar komen we op een heikeler punt, is er het lage gewicht van Froome. Hoe lager je gewicht is, hoe hoger wattage per kg je kunt duwen. Dus als Froome zeer mager is, is het ook bijna begrijpelijk dat hij die wattages zou kunnen duwen op basis van zijn getraindheid."

  "Ik sprak gisteren iemand die Froome kende van de tijd dat hij in België woonde. Hij had toen een gewicht van boven de 80 kg. Nu is zijn gewicht voor een lengte van 1,86 à 1,87 meter nog amper 66 kilogram."

  "De vraag is: hoe slaagt hij erin om aan dat gewicht te komen én zijn volle kracht te behouden én op zijn maximum te presteren in wat de zwaarste duursport ter wereld is? Daar stel ik me vragen bij."

  "Vermageren heeft een enorme impact op het lichaam"

  "Ik leg ook weer niet dadelijk de link met doping, maar je moet de link leggen met eventuele supplementen. Er wordt al gesproken over ketonen."

  "Ik heb de indruk dat er wel iets is waarbij hij erin slaagt om zijn gewicht duizelingwekkend naar beneden te brengen, waardoor zijn wattage per kilogram zeer hoog wordt en hij toch al zijn kracht kan houden."

  "Of dat verantwoord is? Ik weet wat artsen erover denken en het blijkt dat zo vermageren een grote impact heeft op het lichaam, dat het op een bepaald moment ook een irreversibele impact kan hebben. Het kan dus niet te veel herhaald worden."

  "Dat zou ook een mogelijke verklaring zijn waarom we geen nieuwe heerser meer krijgen: iemand die jaar na jaar de Tour kan winnen, zoals we gehad hebben met Armstrong. Omdat ze zo in een afbrekende fase gaan."

  "Zie naar Nibali, naar Péraud, Bardet en Pinot, uit de top vijf van vorig jaar. Die vallen nu door de mand. Het kan zijn dat ze zich vorig jaar zodanig hebben klaargemaakt – dat bedoel ik niet op het vlak van doping – maar dat ze zoveel gevraagd hebben van hun lichaam, dat ze die tol het jaar nadien nog steeds betalen."

  "Wat zij doen voor lage gewicht is carrièreverkortend"

  "Froome won twee jaar geleden de Tour, maar vorig jaar deed hij het niet. Hij viel toen een aantal keer, maar er stonden toen vragen bij zijn fysieke paraatheid. Hij was niet de renner van nu."

  "Het zou kunnen dat het herstelbaar is of dat je het enkele keren kan herhalen, maar met een tussenperiode van een jaar. Zie ook Wiggins. Die won de Tour in 2012 en hij zei nadien: “Ik kan dit mijn lichaam niet meer aandoen.” Ik denk dat wat zij doen om dat extreem laag gewicht te halen carrièreverkortend is."

  "Rijden met twee snelheden?"

  Blijft de discussie over de ketonen waarover Sky zou beschikken. "Wat zijn die ketonen? Ik ken er het fijne niet van, maar het blijkt niet zo nieuw te zijn."

  "Het zou al enkele jaren in een testfase zijn. Het is een superbrandstof die je de energie blijft geven op het ogenblik dat je door het extreme dieet je energie kwijtspeelt."

  "Ik ben er geen specialist in. Ik lees maar wat ik lees en hoor maar wat ik hoor. Het zou bestaan. Als het bestaat en maar één ploeg kan erover beschikken, dan wordt er wel met twee snelheden gereden. Dan is het misschien geen doping, omdat het niet op de dopinglijst staat. Maar dan zorgt het toch voor een oneerlijke competitie."

  "Het zou me echter verwonderen dat Sky daarover al enkele jaren zou beschikken en dat niet zou doorgesijpeld zijn naar andere ploegen. Ik houd me hier op de vlakte en plaats er kanttekeningen bij."