• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Froome: "Wat kan een zuivere renner nog meer doen?"

  Chris Froome moet zich verdedigen tegen dopinginsinuaties die alleen maar toenemen.

  Na zijn demonstratie van gisteren in de tiende Tour-rit zijn de dopinginsinuaties aan het adres van Chris Froome massaal toegenomen. De Britse kopman van Sky verdedigt zich: "Ik ben niet boos. Ik weet dat ik een zuivere renner ben en heel hard gewerkt heb om dit te bereiken." En hij gaat nog verder: Froome wil zich na de Tour onafhankelijk laten onderzoeken om zijn onschuld te bewijzen.

  De scepsis bij het publiek is groot, nadat de Tour de France jarenlang gewonnen werd door dopingzondaars. Froome wil die achterdocht wegnemen.

  Tussen het einde van de Tour en het begin van de Vuelta (op 22 augustus) mogen onafhankelijke dokters hem onder handen nemen en uitvissen waarom hij zo'n uitzonderlijke atleet is. Dat schrijft www.skysports.com.

  Froome reageert ook op alle insinuaties: "Wat heb ik niet gedaan? Ik heb me zoveel als mogelijk uitgesproken voor zuiver wielrennen."

  "Ik heb met de CIRC (Cycling Indepedent Reform Commission) gesproken. Ik heb suggesties gedaan bij de wieleroverheden om zaken als nachtelijke testen in te voeren. Ik merkte het op als ik voelde dat er te weinig getest werd in plaatsen als Tenerife. Wat kan een zuivere renner nog meer doen?"

  "Het maakt me niet boos. Het zou een ander verhaal zijn als ik iets te verbergen had. Ik weet dat ik een zuivere renner ben. Ik weet dat ik heel hard gewerkt heb om in deze situatie te zitten. En ik ben er trots op."

  "Ik begrijp waar de vragen vandaan komen: van het verleden van onze sport en van de renners die voor mij de Tour wonnen. Ik ga daarin mee, maar tegelijkertijd moet er ook een zekere vorm van respect zijn."

  "Ik heb heel hard gewerkt voor deze Tour. Dat laat ik niemand van me afnemen."

  Teammanager Brailsford: "We gebruiken geen ketonen"

  Ook teammanager Dave Brailsford krijgt lastige vragen. Renaat Schotte vroeg hem onder meer naar het gebruik van ketonen, een peperdure en revolutionaire energiedrank waarvan het Engelse team gebruik zou maken.

  "We gebruiken hier geen ketonen", was het korte antwoord van Brailsford. "100 procent zeker. Het is toegestaan, we zouden het kunnen gebruiken als we willen, maar we hebben het hier niet gebruikt."

  Schotte vroeg ook naar het mediabeleid van Sky, waarbij Froome minder beschikbaar is dan Lance Armstrong in zijn tijd: "Wij praten nu toch met de pers? Hij doet wat hij moet doen."

  Of Brailsford de sfeer van verdachtmakingen rond de koers beu is? "Helemaal niet. Die mag er zijn. Vanuit het verleden van de sport kun je enkel verwachten dat de mensen zo denken. Het is mijn job om de pers te woord te staan: jij stelt vragen en ik beantwoord ze vriendelijk."

  Tot slot ging het ook nog even over het sportieve: "De tweede dag in de Pyreneeën twee jaar geleden was onze slechtste in vier jaar Tour. Relatief gezien. Dat weten we en daarom zullen we vandaag heel waakzaam zijn. Alles kan gebeuren. We moeten het onverwachte verwachten. Iedereen zal op zijn manier tijd willen terug pakken."