• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Madiot haalt uit naar Sky: "We moeten dicht bij de fans blijven"

  Een van de reisgezellen van Chris Froome en co.

  Het wagenpark van Sky blijft voor beroering zorgen in het peloton. Sky doorkruist de Ronde van Frankrijk met een uitgebreide selectie van bussen en campers en dat zint Marc Madiot niet. De manager van FDJ haalt bij Cyclingnews uit naar de Britse formatie, die in de Giro al een camper voor kopman Porte introduceerde.

  Team Sky pakte in de voorbije Ronde van Italië uit met een opvallend experiment: kopman Richie Porte bracht de nacht niet door bij zijn ploegmaats in het hotel, maar sliep in een mobilhome.

  De Britse ploeg wou het recept ook in de Tour de France toepassen met kopman Chris Froome, maar de Internationale Wielerunie UCI dwarsboomde dat plan. "We willen het eerlijk houden voor iedereen", argumenteerde de UCI.

  Marc Madiot, teambaas van FDJ, juicht die beslissing toe in een blog op Cyclingnews. "Een camper botst met de regels van onze sport: de organisator van een koers bepaalt de verblijfplaatsen van de dag voor een rittenwedstrijd tot de dag na de laatste etappe. De ploegen moeten die accommodatie gebruiken", legt Madiot uit.

  "Dat is een kwestie van gelijkheid. Het budget van kleinere ploegen is een tiende van dat van de grote teams. De charme van onze sport is dat ook zij een rit kunnen winnen. Iedereen heeft het recht op een droom."

  "Maar als we de kloof tussen de rijke en minder rijke ploegen alleen maar vergroten, dan verliezen we een van de elementen van ons succes."

  "Sommige ploegen hebben het financieel al lastig. Als je de lat te hoog legt, dan kan de wielersport het nog moeilijker krijgen om sponsors aan te trekken."

  "We willen geen bunkers waarin wielrenners zich moeten afschermen"

  Sky mag in deze Tour geen camper gebruiken, maar sleurt toch heel wat vrachtwagens en andere vervoersmiddelen mee naar de hotels. Ook daar wordt Madiot niet echt gelukkig van.

  "Het mooie aan het wielrennen is dat iedereen de kampioenen kan benaderen, op de weg of in de ontvangstruimte van een hotel."

  "We willen geen bunkers waarin wielrenners zich moeten afschermen. We moeten dicht bij de fans blijven. We moeten het voorbeeld van de motorsport niet volgen."

  Madiot denkt ook aan het belang van de steden en dorpen, die met het wielrennen toeristen proberen aan te trekken. Maar de Franse flamboyante teammanager haalt nog eens hard uit naar Sky.

  "Wielrennen draait ook over vriendschap. De traditionele manier waarop wielrenners samenleven, per twee op één hotelkamer, schept verhalen. Je maakt "maten"."

  "Waar waren de ploegmaats van Porte toen hij dat mechanisch defect had in de Giro? (Porte werd geholpen door een Orica-renner en kreeg daarvoor een tijdsstraf) Ze waren blijkbaar niet dicht bij hem, zoals dat 's nachts ook niet het geval was."

  "Wat is de volgende stap? Met helikopters naar de start?"

  Dat de Franse hotels niet altijd even comfortabel zijn, vormt ook geen argument voor Madiot. "Tour-organisator ASO heeft de kwaliteit van de hotels al verbeterd. En als je één dag geen airconditioning hebt of als het eten niet geweldig is, dan verandert dat de wereld niet. Wij zijn reizigers en moeten voorbereid zijn op een tegenvaller."

  "Zal de UCI nu ook de campers moeten controleren? En wat is de volgende stap? Met helikopters naar de start of de finish gaan? Misschien is Sky daar rijk genoeg voor, maar dat geldt niet voor de wielergemeenschap."