• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Gesink maakt Nederlanders trots: "Dit was een superdag"

  De Nederlandse wielerfans kunnen zich optrekken aan de knappe prestatie van Robert Gesink op weg naar La Pierre-Saint-Martin. De Nederlander eindigde vierde, op 1'33" van Chris Froome. "Dat het achter mij een slagveld is? Ik besef het nog niet helemaal", zegt de klimmer van Lotto-Jumbo.

  Robert Gesink voelde zich duidelijk in zijn sas op de eerste col buiten categorie in deze Tour. Op 11 kilometer van het einde, toen onder meer Nibali al moest afhaken, trok de Nederlander ten aanval.

  "Ik dacht: "Ik doe eens gek"", vertelde Gesink na de rit aan de NOS. "Als de groten gaan, gaat het net te hard voor mij. Maar een beetje vroeger gaan pakte vandaag goed uit voor mij."

  Gesink kreeg een bonus van 25 seconden. "Ik heb zeker aan de ritzege gedacht, maar dat was eigenlijk stom. Toen Porte me met Froome inhaalde, hoopte ik dat het zou stilvallen. Maar dat gebeurde niet."

  Toch hield Gesink knap stand, want hij finishte ruim voor onder meer Contador en Nibali. "Ik besef het nog niet helemaal, maar dat komt wel."

  "Vandaag was goed, want ik had een superdag. Zulke dagen moet je grijpen. Maar morgen zien we wel weer. Dat ik bescheiden blijf? Dat is de aard van het beestje. Ik ga me niet anders tonen dan ik ben."

  Emotionele ploegleider: "Hij heeft ons verbaasd"

  Ploegleider Merijn Zeeman kon zijn emoties niet verbergen. Met een krop in de keel analyseerde hij het succes(je) van zijn kopman. "Dit jaar is het voor ons nog niet meegevallen en dan krijg je zo'n verrassing", zegt de Nederlander van Lotto-Jumbo.

  "Wat Gesink heeft getoond, heeft ons allemaal verbaasd. Ik ben zo blij voor hem. Na alle momenten die hij heeft gekend, is dit fantastisch."

  "Ik heb er geen woorden voor. Hij doet zoveel, maar heeft soms heel veel over zich gekregen. Dat hij dan dit laat zien, is prachtig om mee te maken."